Poliția din China comunistă, activă în Ungaria

Poliția din China comunistă, activă în Ungaria

Polițiști din China comunistă vor putea patrula, în curând, pe străzile din Ungaria, alături de colegii lor maghiari. O situație similară se întâlnește și în Serbia, țară candidată la aderarea la UE.

„Activitatea poliției dijn China în Europa”, analizată în Parlamentul European

„Activitatea poliției dijn China în Europa” - sub acest titlu va fi organizată o dezbatere în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE) de la Bruxelles, din 10 aprilie.

Înscrierea pe ordinea de zi a acestui subiect a fost inițiată de o fracțiune liberală numită „Să reînnoim Europa!”, care a considerat că este extrem de îngrijorător faptul că, în baza unui acord recent, polițiștii chinezi vor putea patrula în curând în Ungaria, împreună cu colegii lor ungari.

În scrisoarea lor obținută de ziarul ungar „Népszava”, europarlamentarii au amintit: China a încheiat un acord similar şi cu candidatul Serbia, iar un raport din 2022 al unui ONG cu sediul în Spania a dezvăluit că în acel moment țara comunistă a operat peste 100 de secții de poliție ilegale în întreaga lume, dintre care aproximativ 30 în 14 țări ale Uniunii Europene (două la Budapesta).

Ne puteți urmări și pe Google News

Activitățile clandestine ale polițiștilor din China comunistă

De la dezvăluire, autoritățile naționale europene au încercat să pună capăt activităților clandestine și ilegale ale "punctelor de serviciu de poliție”, despre care chinezii spun că au oferit asistență administrativă compatrioților lor din străinătate, dar există suspiciunea că, de fapt, au monitorizat și au încercat să-i forțeze „dizidenții” să se întoarcă acasă.

Bao Fan, proprietarul grupului China Renaissance dispărut de un și-a dat demisia din companie

Spion China. Sursa Foto: Dreamstime.com

„Aceste posturi de poliție și prezența poliției chineze sunt folosite de (China) pentru a amenința și a reduce la tăcere dizidenții. Operațiunile de poliție secrete și ilegale încalcă democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ale omului, și reprezintă o amenințare uriașă la adresa securității Uniunii Europene și a statelor sale membre.

Prin urmare, europarlamentarii liberali solicită acţiuni imediate din partea Comisiei Europene şi a Consiliului interguvernamental al UE”, se arată în scrisoare, în care europarlamentarii liberali au cerut şi sprijinul celorlalte grupuri politice pentru organizarea dezbaterii.

China și încălcarea democrației, statului de drept și drepturilor omului

În ședința plenară din aprilie, europarlamentarii vor asculta opiniile Comisiei Europene și ale președintelui rotativ al Consiliului Uniunii Europene, care reprezintă guvernele statelor membre, iar pozițiile fracțiunilor vor fi prezentate de câte un reprezentant. Conform agendei, dezbaterea privind prezența poliției chineze este urmată imediat de discuția despre situaţia statului de drept în Ungaria.

După cum a relatat recent şi ziarul „Népszava”, Ministerul Afacerilor de Interne al Ungariei și Ministerul Securității Publice din China au ajuns la un acord în februarie cu privire la patrule comune ale poliției. Conform anunțului oficial, scopul este îmbunătățirea securității locurilor cele mai vizitate de turiștii chinezi și ungari.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, polițiştii chinezi nu pot lua măsuri sau patrula în mod independent. Potrivit relatărilor, pe lângă Serbia, Croația și Italia au avut, respectiv au un acord de cooperare cu China care permite ofițerilor în uniformă ai țării asiatice să patruleze împreună cu poliţiştii locali. În momentul în care funcționarea secțiilor de poliție chineze ilegale din Italia a ieșit la iveală în 2022, autoritățile italiene au stopat patrulele comune, scrie Nepszava.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)