Mai multe avioane rusești care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României au fost interceptate de avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care execută misiunea de poliție aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Astfel, potrivit unui comunicat al NATO, mai multe avioane de lupta rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost identificate pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care este zona spațiului aerian internațional controlat de România, arată sursă citată.
Aeronavele rusești nu au informat despre planurile de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, mai precizează sursă citată.
„Interceptarea de astăzi demonstrează că suntem integrați complet în sistemul NATO de poliție aeriană de la baza noastră de operare de aici, din România", a declarat Stephen Lamping comandantul detașamentului RAF Typhoon din România.
„Această a fost o operațiune de rutină pentru RAF care are o mare experiență. Misiunea nu a fost diferită de ceea ce fac alte aeronave NATO în alte zone în mod regulat", a mai adăugat el.
Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare și au fost coordonate de controlorii de lupta aeriană români care operează de la Centrul de raportare a controlului din România. Avioanele rusești a părăsit FIR (Flight Information Region) România înainte să între în rază vizuală a avioanelor britanice.
Incidentul, premergător conflictului din Marea Neagră
Incidentul a avut loc pe dată de 22 iunie, cu exact o zi înainte că Federația Rusă să susțină că a deschis foc de avertisment împotriva distrugatorului britanic HMS Defender care ar fi intrat în apele teritoriale ale Crimeei, notează publicația DefenseRomania.ro. Londra a dezmințit informația și a transmis că e o știre falsă, iar modul în care Moscova a prezentat incidentul indică o campanie rusă de dezinformare. De fapt, distrugătorul britanic efectua o 'traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene', scrie ziare.com.
Interceptările aeronavelor în această regiune a frontierei NATO sunt efectuate de către efective militare de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde alături de aeronavele MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon ale României, partenerii noștri din cadrul NATO participa și ei la misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.
Circa 200 de militari britanici sunt detașați la baza militară de la Kogălniceanu.
La finalul lunii martie avioanele Typhoon ale NATO au interceptat mai multe bombardiere ale Rusiei.