Evenimentul Zilei > Actualitate > La Baza Kogălniceanu sunt așteptate 30 de elicoptere Black Hawk. Anunțul Ambasadei SUA
La Baza Kogălniceanu sunt așteptate 30 de elicoptere Black Hawk. Anunțul Ambasadei SUA

La Baza Kogălniceanu sunt așteptate 30 de elicoptere Black Hawk. Anunțul Ambasadei SUA

Ambasada SUA la București anunță că aproximativ 30 de elicoptere Black Hawk ale Forțelor Terestre SUA sosesc miercuri în România, la baza Mihail Kogălniceanu. Acestea vor efectua mai multe antrenamente până pe 5 martie.

La Baza Kogălniceanu sunt așteptate 30 de elicoptere Black Hawk. Ambasada îi atenționează pe locuitorii din zonă că este posibil să fie „o intensificare” a zborurilor.

Elicopterele sunt detașate în Europa

Cele 30 de elicopterele Black Hawk aparțin Brigăzii 1 Aviație de Luptă. Aceasta face parte din Divizia 1 Infanterie, cu sediul la Fort Riley, în Kansas, și sunt detașate în Europa pentru o rotație de 9 luni, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve”.

În perioada 24 februarie – 5 martie este posibil ca localnicii din zona aflată în proximitatea bazei Mihail Kogălniceanu să vadă o formație amplă de elicoptere în zbor, mai precizează Ambasada SUA.

„Zborurile sunt planificate între orele 8:00 și 18:00. Se vor respecta procedurile standard de reducere a zgomotului”, afirmă ambasada, care mai arată că militarii vor respecta toate măsurile de prevenție împotriva COVID-19. Brigada va efectua proceduri de screening, testare și carantinare în Germania, la baza de antrenament Grafenwoehr, înainte de a pleca spre destinațiile de pe teritoriul aliaților și partenerilor.

„Începând cu luna aprilie 2014, Forțele Terestre ale S.U.A. din Europa și din Africa au coordonat eforturile terestre din cadrul operațiunii „Atlantic Resolve” a Departamentului Apărării, prin dislocarea unităților din Statele Unite în misiuni de rotație de nouă luni în Europa. Dislocarea forțelor pregătite pentru luptă, credibile, ale Statelor Unite în Europa, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve” reprezintă o dovadă clară a angajamentului puternic, neclintit, al Statelor Unite față de NATO și de Europa.

Prin antrenamentele bilaterale, multinaționale, în comun, operațiunea „Atlantic Resolve” consolidează nivelul de pregătire, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre armatele aliate și partenere”, se mai arată în comunicatul Ambasadei SUA, potrivit Digi24.

Calitățile elicopterului Black Hawk

La Baza Kogălniceanu sunt așteptate 30 de elicoptere Black Hawk. Calitățile elicopterului Black Hawk sunt impresionante. Poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, poate zbura în furtună, ziua sau noaptea, este foarte rapid. El poate transporta un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar și împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23mm. Dotat cu armament, Black Hawk devine redutabil în comparație chiar cu aeronave specializate numai pentru luptă. În misiunile umanitare este greu de întrecut, iar ca vehicul aerian de pază a frontierelor este deosebit de valoros.