Tentaţia vieţii lui a venit pentru un ofiţer din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei – Sectorul Politiei de Frontiera Sarasau, în cursul lunii iunie a.c..
Un individ din Sighetu Marmaţiei, Ioan M., de 49 de ani, l-a abordat şi i-a promis sume de bani ca să îi faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, a unor cantităţi însemnate de ţigări de contrabandaă provenite din Ucraina. Ofiţerului i s-a mai propus şi să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea patrulelor poliţiei de frontieră, precum şi amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte la frontiera de stat.
Sumele promise erau de 60 euro  pentru fiecare  bax de ţigări de contrabandă, respectiv 3.000 euro pentru un transport. În total, ofiţerul urma să primească de la traficant 12.000 euro pe lună, o sumă mai mare decât salariul său pe un an. „Un ofiţer precum cel de la Sighetu Marmaţiei câştigă cel mult 3.000 de lei pe lună, bani în mână. În ciuda acestui aspect, anul acesta am avut un poliţist care a refuzat chiar şi 20.000 de euro, la Satu Mare iar unuia de la Iaşi i s-a oferit o sumă asemănătoare”, a declarat pentru EVZ un oficial din cadrul Poliţiei de Frontieră.
În ciuda ispititoarei oferte, poliţistul de frontieră şi-a informat şefii ierarhici şi a depus la DNA – Biroul Teritorial Baia Mare un denunţ împotriva traficantului, pentru de dare de mită şi contrabandă. Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, ofiţerul a continuat să se întâlnească cu acesta iar cei doi au fost monitorizaţi de ofiţeri din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei, ofiţeri din cadrul S.I.P.I. Maramureş şi S.R.I. Maramures.
În perioada supusă monitorizării, bărbatul, convins că şi-a aranjat trecerea peste graniţă a ţigărilor, a introdus ilegal în ţară, din Ucraina în România, cantitatea totala de 50 baxuri care conţineau 25.000 pachete cu ţigări de contrabandă, cauzând un prejudiciu total statului în valoare de 284.000 lei.
Cele 50 baxuri de ţigari au fost trecute peste râul Tisa de către cetaţeni ucraineni, după care au fost preluate, depozitate şi comercializate de către Ioan M., împreună cu persoane din anturajul acestuia.
Pentru că a avut impresia că îi reuşise operaţiunea de trecere ilegală, traficantul i-a dat ofiţerului o sumă de bani, echivalentul a 5.000 de euro, sumă care a fost depusă la dosarul întocmit pe numele său.
Sigheteanul a fost încătuşat, ieri, când  procurorul anticorupţie a dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. Astazi, el a fost prezentat Tribunalului Maramureş care a dispus arestarea preventiva pe termen de 29 de zile pentru dare de mită, faptă pedepsită cu închisoarea de la 2 la 5 ani, şi contrabandă, fapta pedepsită cu inchisoarea de la 5 la 15 ani.
Contrabandistul mai este cercetat şi pentru evaziune fiscală, faptă pedepsita cu inchisoarea de la 2 la 8 ani şi deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcării, fară a fi marcate sau marcate necorespunzator, ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete, faptă prevazuta şi pedepsită cu închisoarea de la 1 la 4 ani.