Poliţia a rămas, din 20 iunie, fără baza de date, deoarece cele două programe folosite pentru recunoaşterea facială şi identificarea amprentelor suspecţilor nu mai funcţionează din cauza unor probleme tehnice.
UPDATE. Poliţia Română a comunicat că activitatea instituţiei nu a fost blocată prin nefuncţionarea celor două baze de date, AFIS şi IMAGETRACK. Sistemul AFIS prezintă disfuncţionalităţi de ordin tehnic. Pentru remedierea acestora, susţin reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în cel mai scurt timp posibil, specialiştii lor şi reprezentanţii firmei producătoare analizează modalităţile de depanare a sistemului. Şefii Poliţiei Române susţin că problema tehnică nu a afectat integritatea bazei de date naţionale, informaţiile din aceasta nefiind pierdute. În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului IMAGETRAK, problema principală a fost reprezentată de o defecţiune a sursei de alimentare electrică de tip UPS. Echipamentul a fost deja achiziţionat, iar în perioada următoare acesta va fi instalat şi repus în funcţiune.
Urmele ridicate de la faţa locului au fost comparate, manual, cu cele luate de la persoanele incluse în cercurile de suspecţi, de către poliţiştii criminalişti.
I.G.P.R. se află în proces de reînnoire a contractului de mentenanţă cu firma care a furnizat sistemul. Aceasta este titularul şi păstrează toate drepturile de proprietate intelectuală.
IGPR precizează faptul că, în prezent, în bugetul instituţiei sunt prevăzute sumele de bani necesare pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a sistemului AFIS.
UPDATE 10.20. Ministrul de Interne, Mircea Duşa, a declarat că sistemele de comparare a datelor Poliţiei nu aveau asigurată mentenanţa, întrucât contractele erau expirate. La rectificarea bugetară din acest an s-au alocat bani pentru aceste servicii şi mâine vor fi negocieri pentru încheierea contractelor. "Când am venit la minister şi am aflat că aceste baze de date nu funcţionează, am făcut eforturi ca la rectificarea bugetară să se aloce bani pentru mentenanţa bazelor de date, în contextul în care contractele expiraseră. S-a luat legătura cu firma din Franţa, cea care asigură mentenanţa, iar reprezentanţii acesteia sunt în România de două săptămâni", a spus Mircea Duşa. Cercetări îngreunate Duşa a ţinut să precizeze că dacă sunt probleme la sistemul de comparare a datelor, nu înseamnă că cercetările nu se mai fac, ci doar că acestea sunt îngreunate, pentru că verificările se fac manual, pe baza fişelor deţinute de Poliţia Română. Programele Imagetrak şi AFIS 2000, folosite de criminalişti pentru identificarea persoanelor suspecte, au fost scoase din uz de o defecţiune tehnică. Poliţişti verfică amprentele manual, iar procedurile sunt îngreunate. Sistemul se afla în dotarea Poliţiei Române din 2004. Sistemul de recunoaştere facială Imagetrak a fost implementat în anul 2004 la nivel naţional, cu staţii de lucru la fiecare inspectorat judeţean de poliţie şi la Serviciul Criminalistic din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Programul AFIS 2000 este o bază de date care conţine amprentele şi fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate. Sistemul Afis Printrak BIS (Printrak Biometric Identification System) este fabricat în S.U.A. de concernul Motorola - Printrak, fiind vârful de gamă în tehnologia identificării biometrice şi reprezentând ultima versiune în examinarea dactiloscopică, după cum se arată pe site-ul Poliţiei Române. Sistemul de recunoaştere facială Imagetrak a fost implementat în anul 2004 la nivel naţional, cu staţii de lucru la fiecare inspectorat judeţean de poliţie şi la Serviciul Criminalistic din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.