Polemică pe Facebook între fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naționale și jurnalista Emilia Șercan, pe tema plagiatelor și a procedurilor prin care se permite accesul celor interesați la tezele de doctorat depozitate în cadrul instituției pe care o conduce. În replică, jurnalista i-a cerut lui Adrian Cioroianu să explice public, înainte de o dezbatere publică, de ce este interzisă fotografierea monitoarelor pe care sunt încărcate tezele de doctorat. În polemică a intervenit și jurnalistul Evenimentul Zilei, Mirel Curea, care i-a sugerat lui Adrian Cioroianu să-i solicite Emiliei Șercan să clarifice situația propriei teze de licență.
Polemica s-a desfășurat pe Facebook, între directorul Bibliotecii Naționale (BNaR) Adrian Cioroianu care a provocat-o pe Emilia Șercan la o dezbatere publică cu privire la procedura prin care se interzice copierea ori fotografierea tezelor de doctorat. Adrian Cioroianu respinge speculațiile cu privire la „protecția” pe care ar acorda-o, ca director al BNaR, politicienilor care și-ar fi plagiat tezele de doctorat.
„Dnă Șercan, vă rog în mod PUBLIC, de acum, în virtutea bunelor intenții pe care vi le conced, să mă sunați/contactați, în mod oficial sau privat, înainte de a scrie ceva/orice despre mine sau despre Biblioteca Națională a României, BNaR, așa cum ați făcut-o până acum. Aceasta este o condiție elementară a presei de calitate. Ca profesor la Universitatea din București, ca unul care pică studenți care încearcă sa copieze, nu cred că un om normal la cap și-ar imagina că eu aș putea tolera plagiate, la orice nivel”, a scris directorul Bibliotecii Naționale.
În continuarea mesajului pe care l-a postat, i-a cerut Emiliei Șercan să nu se folosească de numele său, în materialele pe care le publică, fără a-i cere opinia. Aceiași cerere a făcut-o la adresa tuturor celor care intenționează să scrie despre activitatea sa și a BNaR. Altfel, amenință Cioroianu, îi va acționa în Justiție pe toți cei care o fac.
„Dnă Șercan, rog nu luați eleganța mea comportamentală drept o garanție de tăcere asupra tuturor animozităților dvs. Ca unul care a admirat inițial demersurile dvs. pentru onestitate intelectuală, rog (în virtutea acelorași valori democratice) să nu mai folosiți numele meu înainte de a-mi cere opinia atunci când scrieți despre mine sau despre instituția pe care temporar o conduc. Așa încât îi avertizez pe toți imprudenții care asociază numele meu la această poveste a unor plagiatori reali sau potențiali: dreptul oricărui opinent e să spună ce vrea, iar dreptul meu e să apelez la ultima instanță, numită Justiție”, a scris Cioroianu.
Cioroianu insistă asupra unei dezbateri publice
În acest context, el i-a solicitat Emiliei Șercan să accepte o dezbatere publică în care să discute despre problemele pe care le-a ridicat cu privire la activitatea Bibliotecii Naționale.
„Într-o postare a dvs, dna Șercan, din această săptămână trecută ați sugerat câteva lucruri, despre BNaR și despre mine, care pur și simplu nu sunt adevărate. Am argumente cu care să vă combat. Vă stau la dispozitie oricând, pentru o dezbatere publică. Iar dacă dvs nu veți fi curioasă, aflați că o să le explic eu însumi, în fața oricui. Ca să fie foarte clar: plagiatorii politici, care or fi ei, vor cădea rând pe rând, deci cu atât mai mult o invit pe dna Șercan la o dezbatere publică pe acest subiect”, a încheiat Adrian Cioroianu.
Replica Emiliei Șercan pentru Adrian Cioroianu
Emilia Șercan i-a dat replica directorului BNaR într-un comentariu la postare în care a precizat că singura temă care ar merita o dezbatere, din perspectiva sa, este interdicția de a fotografia monitoarele computerelor pe care sunt încărcate tezele de doctorat.
„Stimate domnule Adrian Cioroianu, vă răspund și aici așa cum am facut-o în seara asta de mai multe ori la un comentariu făcut de dvs. pe la o postare a mea. (1) În postarea mea nu am sugerat nimic în legătură cu dvs., ci am dat un citat dintr-un răspuns pe care Biblioteca Națională, sub semnătura dvs. mi l-a oferit. Cred că faceți diferența între un răspuns oficial, citat, și a sugera ceva, așa cum afirmați. (2) Nu este cazul să mă rugați să vă sun. Vă repet și aici, deși v-am mai spus de trei ori în seara asta: când voi avea nevoie de opiniile dvs. în calitate de director al BNaR, o să vă sun.
Pentru informații publice voi trimite Bibliotecii solicitări pentru că nu vreau ulterior să văd că scrieți cum nefondat ați făcut-o în seara că am «sugerat câteva lucruri», despre BNaR și despre dvs. «care pur și simplu nu sunt adevărate». E mai bine să am un răspuns scris de la BNaR pentru a evita astfel de acuzații tendențioase.
(3) Mulțumesc pentru invitația la dezbatere. Singurul lucru care cred ca merita dezbatere publica e de ce nu se pot fotografia tezele la Biblioteca Națională. Deci, v-aș ruga mai întâi să lămuriți public care sunt prevederile care interzic fotografierea monitoarelor pe care sunt puse tezele de doctorat scanate. Oricum, am trimis o solicitare publică de informații Bibliotecii în această seara pentru a lămuri acest lucru.
(4) Cu toată condescendența vă spun că e ultima oară când vă răspund la cele de mai sus. Toate bune!”, a scris Emilia Șercan în replica pe care i-a transmis-o lui Adrian Cioroianu.
Intervenția jurnalistului Evenimentul Zilei, Mirel Curea
În discuție a intervenit și jurnalistul Evenimentul Zilei, Mirel Curea, care i-a sugerat lui Adrian Cioroianu, în cazul în care va avea o dezbatere cu Emilia Șercan, să-i solicite să lămurească și suspiciunile cu privire la propria teză de licență. Mirel Curea susține că Emilia Șercan și-ar fi obținut diploma de licență prin fraudă, iar acest lucru i-a permis să ocupe un post universitar.
„Domnul profesor Cioroianu, în acea dezbatere care în mod cert nu va avea loc, poate o întrebați pe doamna Emilia Șercan, ce și cum cu plagiatul comis de domnia sa în propria-i lucrare de licență. Eu nu am reușit să obțin un răspuns la această întrebare, deși i-am adresat-o public de vreo cinci ori, de-a lungul mai multor ani.
Întrebarea mea este una absolut legitimă din perspectiva interesului public, ținând cont de faptul că diploma de licență a doamnei Șercan, obținută prin fraudă, i-a permis acesteia să ocupe un post într-o catedră a unei universități de stat, instituție bugetară, unde este plătită din bani publici. Despre aspectul moral care decurge din impostura doamnei în cauză, nici nu mai cred că este cazul să comentez”, a scris Mirel Curea într-un comentariu la postarea lui Adrian Cioroianu.