Poker nuclear în trei: Trump și Putin stau la masă, Xi chibițează cu mâna pe buton

Poker nuclear în trei: Trump și Putin stau la masă, Xi chibițează cu mâna pe buton

În timp ce ultimul acord de control al armelor nucleare dintre SUA și Rusia este pe cale să expire în mai puțin de un an, cele două super-puteri s-au înțeles să reia negocierile nucleare în iunie, invitând și China.

„Astăzi, am căzut de acord cu adjunctul ministrului (rus) de Externe Riabkov asupra timpului și locului pentru negocieri privind armele nucleare în iunie. China e și ea invitată. Va veni China și va negocia cu bună credință?” scria luni, 8 iunie, pe Twitter, trimisul special american pentru controlul armelor, Marshall Billingslea.

Billingslea și Riabkov urmează să se întâlnească la Viena, pe 22 iunie, să înceapă negocierile pentru prelungirea tratatului New START, care să limiteze numărul focoaselor nucleare strategice din arsenalele celor două țări. Cel vechi expiră în 2021.

Rusia s-a oferit să accepte extinderea actualului acord, dar până acum administrația Trump a insistat că este nevoie de un acord nuclear în trei, la care să participe și China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, declara în ianuarie că Beijingul „nu intenționează să participe” la acest fel de negocieri.

Moscova, la rândul său, a anunțat că nu va exercita presiuni asupra Beijingului, așa cum a solicitat Washingtonul.

„Răspunsul meu la întrebarea dacă ar fi posibilă aducerea Chinei la masa negocierilor ar fi un scurt și direct nu”, a spus Riabkov marți, 9 iunie, la un eveniment organizat de Consiliul pentru Relații Externe, adăugând că Moscova nu se opune invitației făcute de Statele Unite Chinei, dar este treaba Beijingului să accepte sau nu.

„Nu vedem nici o pregătire chineză. Nu credem că această abordare se va schimba curând. Și nu avem intenția de a folosi instrumentele și capacitatea noastră pentru a schimba acest lucru, deoarece este vorba de dreptul suveran al oricărei țări”, a mai spus oficialul rus.

„Acum, depinde de Statele Unite – dacă Statele Unite cred că merită să continue dialogul cu Rusia sau, din punctul de vedere american, participarea chineză este un imperativ absolut, care împiedică SUA să continue un dialog semnificativ și orientat spre viitor, cu Rusia, pe tema controlului armamentelor”, a afirmat Riabkov.

El a sugerat că, în conformitate cu logica Washingtonului, și aliații americanilor – francezii și britanicii – ar trebuie să participe la negocieri.

„Logica este foarte simplă – cu cât suntem mai puțini cu atât prețul fiecărei încărcături nucleare este mai mare și nu putem ignora capacitățile altora.”

Potrivit analiștilor, spre deosebire de fostul război rece, cel mai mare risc al unui conflict geopolitic este astăzi cel dintre Statele Unite și China.

Recent, președintele Vladimir Putin a aprobat politica de descurajare nucleară a Rusiei, care îi permite să folosească armele nucleare ca răspuns la un atac convențional care vizează guvernul și infrastructurile militare importante ale țării.

„Fapt este că nu există suficient timp pentru a face progrese semnificative pentru un tratat trilateral nou, înainte ca Noul START să expire”, a declarat pentru Euractiv Kingston Reif, director pentru dezarmare la Arms Control Association.

„Cel mai bun lucru ar fi extinderea actualului tratat și a continua negocierile pentru o înțelegere mai largă și pe termen lung”, a adăugat Reif.

El a ținut să precizeze ca șansele ca Beijingul să participe la negocieri este „mai mic de zero”, din cauza tensiunilor crescânde cu Statele Unite.

Programarea negocierilor dintre Statele Unite și Rusia vine la numai câteva săptămâni după ce Washingtonul s-a retras din acordul „Cer deschis”, care permite zboruri de supraveghere neînarmate deasupra statelor semnatare.