Rusia este prima țară din afara Orientului Mijlociu care a debarcat trupe terestre în Siria. Liderul de la Kremlin este decis să preia inițiativa jocului în zonă. El a trimis în apele siriene cel mai mare submarin nuclear din lume: „Dmitri Donskoy” are la bord 20 de rachete intercontinentale și 200 de focoase nucleare.
La bordul unui vas, un tânăr în uniformă militară, cu figură obosită, dar zâmbitoare, pozează cu un carton colorat în mână pe care scrie „Te iubesc” în rusește. Pe fundal, se vede podul peste Bosfor din Istanbul. Numele tânărului este Maxim Majnikov și este membru al Brigăzii 810 a Marinei militare ruse. Fotografia, postată pe 29 martie 2015 pe rețeaua de socializare Vkontakte, versiunea de Facebook din Rusia, are explicația: „În drum spre Siria”.
Pe 22 august 2015, soldatul Majnikov a postat noi fotografii, pe o altă rețea de socializare rusească, Odnoklassniki. Acestea îl înfățișează lângă un panou festiv cu portretele zâmbitoare ale lui Bashar Al-Assad și Vladimir Putin, tâmplă lângă tâmplă, ornate cu flori roșii. Tânărul Maxim anunță că a ajuns în Siria, la baza navală din Tartus, așa cum confirmă și geo-localizarea rețelei de socializare.
Ruslan Leviev, ziarist rus de investigații, și colegii lui din grupul de opoziție „War în Ukraine” (WIU), și-au găsit o preocupare ciudată: vânează pe internet poze cu militari ruși. Inițial, ei căutau semne ale prezenței acestora în Ucraina, pentru a denunța prezența trupelor Kremlinului pe frontul din Donbas, lucru negat categoric de Vladimir Putin. Doar că, în ultimele luni, ei au depistat pe rețelele de socializare o avalanșă de militari ruși care își anunță prezența, nu în Ucraina, ci în Siria... După ce WIU a semnalat acest fenomen, fotografiile și mesajele rușilor din Siria au fost șterse cu grijă.
„Rușii sunt peste tot!”
Fotografiile cu soldatul Majnikov și camarazii săi, făcute la baza din Tartus, nu-l contrazic pe țarul de la Kremlin, care susține că în Siria sunt consilieri care antrenează trupele regimului Assad. Într-adevăr, Tartus se află pe coasta Mării Mediterane, relativ ferit de focarele de război siriene.
Însă ziaristul Ruslan Leviev a depistat și alte fotografii cu militari ruși, de data asta în zone aflate în plin teatru de operațiuni, cum ar fi provincia Homs. De asemenea, pe YouTube, au descoperit postări din luna august arătând scene de luptă lângă Latakia, principalul port sirian, situat la nord de Tartus. Pe fundalul luptelor se aud foarte clar soldații vorbind rusește. De asemenea, au fost depistate imagini cu drone rusești zburând în spațiul aerian sirian.
Publicația americană The Daily Beast susține că prezența militară rusă în Siria este mult mai amplă. Cu uniformă sau nu, pe aeroporturi sau pe stradă, oamenii lui Putin sunt peste tot. „Ofițerii ruși pot fi văzuți în restaurante și cafenele împreună cu înalți oficiali militari sirieni, mai ales în Yaafou și Sabboura, zone apropiate una de alta, și la Mezze, în vest”.
O familie siriană, care a mers cu taxiul de la Alep la Damasc, de unde a emigrat în Turcia cu avionul, a relatat că a văzut trupe rusești înarmate, împreună cu trupe siriene, la un punct de control din capitală.
Site-ul All4Syria, apropiat de opoziție, susține că mulți locuitori din Damasc au relatat despre importante contingente iraniene și ruse în periferiile capitalei, Baramkeh, Al-Bahsa și Tanzin Kfarsouseh. Hotel Venezia din Al-Bahsa „s-a transformat într-o cazarmă pentru iranieni”, informează All4Syria. Ca și Rusia, Iranul este un ferm susținător al regimului Assad.
Avioane, drone, blindate
Sâmbăta trecută, New York Times scria că Rusia a trimis unități de cazare din prefabricate cu o capacitate de 1000 de persoane. Plus o stație portabilă de control al traficului aerian la baza aeriană din Latakia. În această provincie situată pe coasta Siriei au fost deja văzute vehicule blindate de luptă rusești BTR-82 acționând împotriva trupelor de rebeli.
Un site apropiat de Frontul Al-Nusra (ramura siriană Al-Qaida), cea mai importantă forță anti-Assad, a prezentat imagini cu avioane și drone rusești operând pe cerul provinciei Idlib, în nordvestul Siriei. Era vorba de avioane MiG-29 Fulcrum, Suhoi Su-27 Flanker și Su-34 Fullback, dar și drone Pcela -1T. Imaginile au fost analizate de site-ul de experții de la The Aviationist, care le-au confirmat autenticitatea. Mai mult, Aviationist notează că Flightradar24. com a depistat mai multe zboruri ale unor aparate de transport militar grele Il- 76 (cod NATO - „Candid”).
Când Putin zâmbește angelic
4 septembrie 2015. Vladimir Putin îl străpunge cu ochii săi de oțel pe ziaristul care și-a găsit să-i pună întrebarea despre prezența rusă în Siria la un forum economic din Vladivostok. Apoi, zâmbește, își ia masca de președinte relaxat, și răspunde:
„Deja acordăm Siriei un ajutor important, constând în echipamente și în antrenarea trupelor sale cu armamentul nostru. Dorim cu adevărat să creăm un fel de coaliție internațională, care să lupte împotriva terorismului și a extremismului. În acest scop, avem consultații cu partenerii noștri americani - am vorbit personal despre asta cu președintele Obama.” Și totuși, ce este cu zvonurile despre trupele ruse de pe teritoriul Siriei, insistă reporterul căpos sau doar bine instruit? „Sunt premature!”, zâmbește Putin angelic.
O treime din Siria pentru Assad
Baza navală rusă de la Tartus, al doilea port sirian ca mărime de la Mediterana, a fost creată în 1971, pe timpul Uniunii Sovietice. După încheierea Războiului Rece, ea a fost lăsată în paragină. În 2013, din rațiuni de securitate, tot personalul rus (4 militari și câțiva civili) a fost evacuat.
În primăvara lui 2015, brusc, Tartus și-a redobândit importanța strategică, după ce regimul Assad a pierdut controlul asupra Idlib și Jisr Al-Shugur. Latakia, cel mai important port sirian, și baza sa aeriană situată în sudul orașului, punct de intrare pentru ajutoarele ruse, umanitare și militare, era amenințată direct. Căderea Latakiei ar fi dus automat la căderea Tartusului și tăierea căilor de aprovizionare rusești.
Pentru a împiedica această catastrofă, Moscova a decis să-și întărească prezența militară la baza navală din Tartus și să asigure apărarea bazei aeriene din Latakia, desfășurând câteva sute de pușcași marini și vehicule blindate. În paralel, Rusia a întărit apărarea aeriană din jurul Damascului.
În mod evident, afirmă pentru La Croix expertul în probleme de securitate internațională François d’Alançon, Vladimir Putin încearcă să stabilizeze militar regimul lui Bashar Al-Assad, retras în așa-numita „Siria utilă” (Damasc, Homs, Tartus, Latakia) și să-l facă să devină un actor de neocolit în lupta împotriva Statului Islamic și în căutarea unei soluții politice pentru Siria.
Casa Albă ar dori o împărțire teritorial- religioasă a Siriei în trei, urmând ca partea de coastă a țării să revină alawiților, o ramură desprinsă din șiiți, căreia îi aparțin Al-Assad și celelalte grupări ale regimului de la Damasc.
Obama, speriat de tupeul nuclear al lui Putin
Statele Unite au acceptat, până la un anumit punct, desfășurarea rușilor în Siria. Site-ul israelian Debka, specializat în teatre de operațiuni, susține că a existat o înțelegere între Washington și Moscova, pentru realizarea unei coaliții împotriva ISIS și găsirea unei soluții politice la Damasc. Evenimentele păreau să confirme pactul: americanii au anunțat pe 17 august că își retrag bateriile de rachete NATO Patriot din Turcia, lăsând astfel avioanele rusești să zboare nestingherite.
A doua zi, pe 18 august, șase aparate moderne de vânătoare rusești MiG-31 Foxhound, menite să asigure sprijin aerian pentru trupele rusești, au aterizat la baza aeriană siriană Mezze, potrivit Debka. Cele șase MiGuri au fost urmate de un uriaș avion de transport AN-124 Condor, având la bord 1000 de rachete anti-tanc 9M133 Kornet. Totul într-o perfectă liniște diplomatică.
Dar, la un moment dat, ceva s-a stricat. Washingtonul a dat brusc semne de nervozitate. Pe 5 septembrie, într-o convorbire telefonică, secretarul de stat american John Kerry i-a comunicat ministrului rus de Externe Serghei Lavrov îngrijorarea față de „concentrarea militară sporită” a Rusiei în Siria și a adăugat că este posibil ca acțiunile trupelor rusești să afecteze operațiunile din zonă ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite.
Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt, Josh Earnest, a ridicat tonul, marți, 8 septembrie: concentrareade trupe rusești în Siria riscă să ducă la confruntări cu forțele coaliției internaționale anti-ISIS, care include Statele Unite. Așadar, există riscul unei ciocniri militare directe Rusia - America pe cerul Siriei! Un avertisment de o duritate fără precedent din partea altminteri atât de prudentului Obama.
Mai mult, Washingtonul a încercat o blocadă anti-Moscova și a cerut Greciei, Turciei, Ciprului și Bulgariei să-și închidă spațiul aerian pentru avioanele rusești care zboară spre Siria. Nu-i vorbă, Rusia și-a găsit imediat o rută alternativă, din Sevastopolul Crimeii și alte baze din sud, pe deasupra Iranului și Irakului. (Bagdadul, la presiunea Teheranului, a respins cererea americană de a-și închide spațiul aerian. Cât despre Iran, Statele Unite nici măcar nu au îndrăznit să-l inoportuneze cu o asemenea pretenție, ca nu cumva să pericliteze Tratatul nuclear, „copilul preferat” al lui Obama, care trebuie să intre în dezbaterea Congresului).
Focoase nucleare în apele Siriei
Ce s-a întâmplat, deci, încât lanțul de iubire dintre Rusia și America s-a rupt în plin amor diplomatico-militar?
Pe 4 septembrie, în aceeași zi în care Vladimir Putin aprecia drept „premature” informațiile despre trupele rusești din Siria, din Marea Nordului pleca în marș forțat spre Mediterana cel mai mare submarin din lume, „Dmitri Donskoy” (TK-208), nume de cod NATO - „Typhoon”. Destinația: Siria.
La bordul submarinului se află 20 de rachete balistice intercontinentale Bulava (nume de cod NATO - SS-N- 30). Fiecare dintre aceste rachete este capabilă să lanseze între 6 și 10 focoase nucleare dirijate independent, așa-numitele MIRV (Multiple Independently targetable Reentry Vehicle), scrie site-ul israelian de intelligence Debka. „Dmitri Donskoy”, care este escortat de două nave anti-submarin, urmează să ajungă în apele siriene înainte de 15 septembrie. Când, la New York, în fața Adunării Generale ONU, liderul de la Kremlin ar putea să anunțe o intervenție terestră în Siria, scrie paginaderusia.ro.
Introducerea de către Vladimir Putin a factorului nuclear în criza din Siria transformă ceea ce părea la început să fie o intervenție militară fermă în sprijinul regimului Assad într- o expediție militară capabilă de o confruntare aeriană și maritimă cu forțele Statelor Unite în Orientul Mijlociu.
Obama s-a speriat că ar putea pierde inițiativa în zonă, cu doi coloși la sol împotriva sa (Rusia și Iranul), care nu se încurcă în finețuri diplomatice. Cu cele două tabere anti- ISIS punându-și reciproc piedică, jihadiștii au de ce să-și mângâie barba satisfăcuți!