Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme

Sursa foto Youtube

Poiana Narciselor, cunoscută și sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, se află în Pădurea Vadului, în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad. Aceasta atrage o mulțime de turiști atât români, cât și străini în fiecare an.

Cum ajungi la Poiana Narciselor

Se află în partea central-vestică a județului Brașov, la câțiva kilometri de satul Vad și este străbătută de drumul comunal DC65. Poți ajunge acolo destul de ușor pe DN1 sau pe DN37 A.Poiana Narciselor este cea mai mare din Europa și este arie protejată. Are nu mai puțin de 400 de hectare, iar cel mai bun moment de vizitat este în luna mai, când florile înfloresc. Această rezervație are și alte specii de plante, de la bulbuc de munte, coada vulpii sau stupiță.

Sursa foto Youtube

Ce pot vedea turiștii în Poiana Narciselor

Aici poți vedea și mamifere, păsări, insecte, fluturi rari și reptile. În fiecare an, pe 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, are loc Festivalul Narciselor.În Poiana cu narcise există mai multe specii de faună și floră sălbatică precum coada-vulpii, buhai, bulbuc de munte, pușca-dracului, untul-vacii, gălinele, taulă sau stupiniță. Mai poți vedea orhideee albă, poroinic, sunătoare, brândușă de toamnă, margaretă sau ghiocei.

La capitolul păsări, în Dumbrava narciselor găsești corbi, porumbel gulerat, acvilă-țipătoare-mică, șorecar-încălțat, pupăză, mierlă, erete-vânăt, pitulice sau ciocârlan. În ceea ce privesc reptilele și insectele, poți găsi aici salamandră, ivorașul-cu-burta-galbenă sau fluturi.

Sursa foto Youtube

Alte obiective turistice din zonă

Dumbrava Vadului a constituit un spectaculos decor al unui episod al filmului artistic românesc Neamul Șoimăreștilor, ecranizare a romanului cu același nume, scris de Mihail Sadoveanu. În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective turistice (monumente istorice, lăcașuri de cult, situri arheologice, arii naturale protejate).

Turiștii care vin aici mai pot vizita și:

  • Biserica săsească din Șercaia (datată secolul al XV-lea, reconstruită 1868-1875 în stil gotic)
  • Biserica evanghelică-luterană din Hălmeag (construcție sec. XIII - XV)
  • Biserica ortodoxă din Vad (construită între anii 1874-1877)
  • Ansamblul casei parohiale evanghelice din Șercaia (sec. XVII - XIX)
  • Situl arheologic de la Hălmeag (Valea Mâții)