Circulația a fost redeschisă pe podul peste Gârla Mare, amplasat pe traseul R16 Bălți–Fălești–Sculeni–Ungheni, la kilometrul 62,38, în apropierea localității Medeleni din România.
Podul Gârleni, construit în anii ’60 și aflat într-o stare precară, a fost extins la o lungime de 27,82 metri și echipat cu bariere metalice de protecție rutiere și pietonale. Totodată, au fost puse indicatoare rutiere și marcaje, pentru a asigura siguranța participanților la trafic.
”Acest pod este unul de importanță strategică, deoarece asigură legătura cu Punctul de Trecere a Frontierei de la Sculeni pe unde doar în 2023 au trecut peste 2,2 milioane de pasageri și aproximativ 754.000 de unități de transport.
Mulțumesc colegilor de la Administraţia de Stat a Drumurilor și antreprenorului care au reușit să finalizeze lucrările într-un timp record de șase luni, asigurând maximă fluiditate pentru transportatori”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
În procesul de reparație a podului au fost utilizate piatră spartă din granit LA20, aproximativ 256 m3, și piatră spartă din calcar LA30, în jur de 607,83 m3.
Valoarea contractuală a lucrărilor este de aproximativ 13,5 milioane de lei. Banii au fost alocați din mijloacele Fondului Rutier.
Podul Gârleni în cifre
-categoria tehnică a drumului a-III;
-lungimea podului 27,82 m;
-benzi de circulație 2×3,5 m;
-pod cu 3 deschideri;
-lățimea părții carosabile 7 m
-lățimea trotuarelor 0,75.
Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor din Republica Moldova, podul din proximitatea satului Medeleni, comuna Petrești, este de o importanță și însemnătate socio-economică majoră, având în vedere că asigură legătura către vama Sculeni.
Podul va asigura continuitatea căilor rutiere și consolidarea rețelei de drumuri publice, fluiditate. Reabilitarea acestuia reprezintă un factor esențial pentru dezvoltarea relațiilor comerciale regionale și contribuie semnificativ la creșterea coeziunii economice și sociale în zonă.
De construcția podului s-a ocupat IPS ”Corsag” SRL, controlată de Grigorașcenco Veaceslav și Său Larsia. Administrator este Spiridon Său.
În anul 2022, compania a avut o cifră de afaceri de 131,8 milioane de lei și un profit de 992,2 mii de lei față de pierderea de 4 milioane de lei din 2021.