Evenimentul ZileiPoliticaPoate cere preşedintele Klaus Iohannis un referendum? În ce condiţii se poate organiza

Poate cere preşedintele Klaus Iohannis un referendum? În ce condiţii se poate organiza

Poate cere preşedintele Klaus Iohannis un referendum? În ce condiţii se poate organiza
Potrivit legii, preşedintele trebuie să consulte Parlamentul care are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului, informează Mediafax.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, în cazul în care Parlamentul nu îşi exprimă punctul de vedere, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

 


Accesează: