PNŢCD, doi preşedinţi pentru 1%

PNŢCD, doi preşedinţi pentru 1%

PNŢCD se află în pragul scindării, după ce are, de ieri, două conduceri.

Radu Sârbu a fost ales preşedinte într-un congres extraordinar la Bucureşti, cu toate că partidul avea un preşedinte în persoana lui Marian Miluţ. Acesta convocase, simultan cu congresul extraordinar, o reuniune la Sinaia. Înainte de plecare, ca să fie sigur că rămâne preşedinte, Marian Miluţ a instalat pază la sediul central al ţărăniştilor.

Scandalul a izbucnit după ce Marian Miluţ a semnat un protocol cu liberalii, pe baza căruia ţărăniştii vor candida sub sigla PNL, iar o altă tabără - condusă de primarul Timiş oarei, Gheorghe Ciuhandu - contestă această înţelegere.

La Sinaia, tabăra condusă de preşedintele Marian Miluţ şi primvicele Aurelian Pavelescu şi-a început reuniunea cu destituirea lui Gheorghe Ciuhandu pentru că a participat la congresul de la Bucureşti. A doua decizie a fost şi excluderea lui Radu Sârbu. Ultima hotărâre luată la Sinaia a fost aprobarea protocolului cu PNL, în urma căruia ţărăniştii primesc 30 de colegii uninominale. Argumentul lui Miluţ: „Eu nu subscriu la părerea lui Gheorghe Ciuhandu că trebuie să murim în picioare. Moartea este urâtă oricum. Noi astă zi am subscris la deviza că «morţii cu morţii, viii cu viii». Trebuie să fim realişti, nu putem ţine coada sus“. Aripa Sinaia a PNŢCD a primit un mesaj scris de susţinere din partea fostului preşedinte Emil Constantinescu, care nu a putut să fie prezent, dar i-a felicitat pentru hotărârea de care dau dovadă. Sârbu vrea alianţă cu PNL sau PDL În paralel, la Bucureşti, adepţii primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, au hotărât la congresul extraordinar revocarea lui Miluţ şi Pavelescu şi instalarea în fruntea partidului a lui Radu Sârbu, fostul şef al privatizării în guvernarea CDR. Totodată, l-au ales pe Ciuhandu pe funcţia din care tocmai fusese destituit la Sinaia. „Mai bine să mergem pe propriile noastre picioare, decât să fim ca nişte handicapaţi pe listele altora“, a pledat Ciuhandu. La congres a participat şi preşedintele de onoare al ţărăniştilor, Ion Diaconescu, care va împlini astăzi 91 de ani. În conducerea PNŢCD a fost cooptat şi Ion Caramitru. Imediat după instalare, Radu Sârbu a anunţat că va încerca să realizeze o alianţă fie cu PNL, fie cu PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

ISTORIE

Experienţă în conflicte

PNŢCD în epoca sa de glorie, sub conducerea lui Iuliu Maniu, a dat mai multe guverne în perioada interbelică. După reînfiinţare, a reuşit să ajungă la putere formând alianţa CDR. În guvernarea 1996-2000, ţărăniş- tii au deţinut rolul principal. Numeroasele scandaluri au erodat partidul. Alegerile din 2000 au confirmat declinul ţărăniştilor. Nu au mai reuşit accederea în parlament nici în 2000, nici în 2004. La alegerile locale din acest an, PNŢCD a obţinut puţin peste 1%.