PNRR aduce investiții masive în București. Ce primărie de sector a primit cei mai mulți bani și cum se vor cheltui

Sursa: arhiva EVZ

Primarii din cele 6 sectoare ale Bucureștiului se confruntă cu o nevoie constantă de fonduri pentru proiecte care să îmbunătățească calitatea vieții în oraș. Bugetul local insuficient pentru multe proiecte rămân neîndeplinite din cauza lipsei de finanțare.

Astfel că, investițiile prin PNRR pot contribui semnificativ la dezvoltarea urbană sustenabilă a Bucureștiului, motiv pentru care primarii de sector au depus mai multe proiecte cu scopul de a obține bani pentru modernizări.

Ce primării de sector au obținut cele mai multe finanțări prin PNRR

Pe primul loc se află Primăria sectorului 4, administrată de Daniel Băluță, membru al Partidului Social Democrat. El a depus un număr de 30 de cereri de finanțare în valoare totală de 1,58 miliarde de lei cu TVA. Până în prezent, din aceste cereri, au fost aprobate deja 24, în valoare totală de 1,45 miliarde de lei.

La capătul opus se află primăria Sectorului 1 și 5. Spre exemplu, Primăria Sectorului 1 a înaintat un număr semnificativ de 42 de cereri de finanțare, însă a primit aprobare doar pentru un singur proiect în valoare de 65,5 milioane de lei. În contrast, la Sectorul 5 s-au depus doar trei cereri, dintre care una a primit finanțare.

În ceea ce privește rata de succes, cel mai bine stă primarul Ciprian Ciucu de la Sectorul 6, care a obținut aprobarea pentru 16 din cele 17 solicitări depuse pentru fonduri din PNRR. Această performanță demonstrează o abordare eficientă a procesului de solicitare de finanțare și un angajament puternic în dezvoltarea urbană și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru comunitatea locală.

Clotilde Armand, cel mai slab primar și la acest capitol

Primăria condusă de Nicușor Dan a depus 13 cereri în valoare de peste un miliard de lei, și a primit până în prezent aprobare pentru 6 solicitări de finanțare, în valoare totală de aproape 160 milioane de lei. Alocările financiare din PNRR vor fi utilizate pentru îmbunătățirea infrastructurii urbane prin modernizarea sistemului de semaforizare inteligentă și a sistemului de informare al călătorilor în stații. De asemenea, acestea vor fi folosite pentru achiziționarea a opt troleibuze de 12 metri, pentru digitalizarea serviciilor primăriei și pentru consolidarea Maternității Bucur.

Primăria Sectorului 1 își propune construirea a 11 blocuri nZEB plus pentru tineri, profesori și medici a fost deja aprobată de ministrul Dezvoltării, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 10 martie 2023. Finanțarea se ridică la 28,2 milioane euro (165,5 milioane de lei).

Primăria Sectorului 2 are 14 din 16 solicitări de finanțare prin PNRR aprobate, 196 milioane de lei din 228,8 milioane lei solicitați.

Banii vor merge către renovarea energetică moderată a 14 blocuri, amenajarea 36,45 de kilometri de piste de bicicletă sau construirea a 30 de blocuri nZEB.

Primăria Sectorului 3 a depus 151 de solicitări de finanțare cu bani din PNRR, în valoare totală de 4,09 miliarde de lei. valoarea a 41 dintre cele 42 de proiecte finanțate din PNRR se ridică la puțin peste 164 milioane de lei. Unul dintre proiecte își propune renovarea energetică aprofundată pentru blocuri de locuințe.

Primăria Sectorului 4 a depus 30 de cereri de finanțare în valoare totală de 1,58 miliarde de lei cu TVA, din care i-au fost aprobate deja 24, în valoare de 1,45 miliarde de lei. Daniel Băluță a obținut aprobarea Consiliului Local pentru o Strategie de Dezvoltare a Comunității Marginalizate din zonele Giurgiului – Berceni.

Ulterior, Primăria Sectorului 4 a folosit statutul de zonă cu risc de marginalizare pe care l-a acordat zonei Giurgiului – Berceni pentru a solicita fonduri din PNRR și a primi aprobare pentru proiecte depuse.

Primăria Sectorului 5 a primit aprobare finanțarea pentru un proiect de 54,9 milioane de lei pentru construcția de locuințe nZeb pentru tineri. De asemenea, Primăria Sectorului 6 urmărește renovarea energetică de blocuri, modernizarea de grădinițe, școli și grupuri școlare, construirea a 2 creșe, dar și construirea celor 256 de insule și a unor locuințe nZeb pentru tineri, potrivit unei analize realizate de spotmedia.ro.