"Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale. Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză", a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Totuși, juriștii, consultați de site-ul citat, susțin însă că liberalii se vor face de râs deoarece contestația "se bazează pe prostii" – un Regulament care nu există și o condamnare care nu există.

Este invocată o prevedere din actualul Regulament al Camerei Deputaților prin care "alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale".

Cu toate aceste, în opinia jurnaliștilor de la stiripesurse.ro, "operațiunea pare sortită eșecului din start din cauza interpretării total greșite a procedurilor parlamentare. Vechiul Regulament al Camerei Deputaților nu e valabil și în noua legislatură (fiecare legislatură are un alt Regulament pe care îl votează după constituire și validarea mandatelor), iar Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru fraudă electorală, ci pentru obținerea de foloase necuvenite pentru el sau/și pentru alții (în speță PSD la referendumul de destituire a fostului președinte Traian Băsescu)".

Pe 22 aprilie a.c., liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul". 

Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților

În regulamentul Camerei Deputaţilor, se arată referitor la validarea mandatelor deputaţilor, că se constituie la începutul legislaturii, în prima şedinţă, o comisie de validare a mandatelor, compusă din 30 de deputaţi, care să reflecte configuraţia politică a Camerei Deputaţilor, aşa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare. În termen de 4 zile de la constituirea sa, comisia de validare trebuie să întocmească un raport motivat referitor la nominalizarea deputaţilor pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării. 

Comisia analizează dosarele deputaţilor aleşi în baza dosarelor primite de la Biroul Electoral Central. 

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în alineatul 3 de la Art 7 al Regulamentului Camerei Deputaţilor. 

Tot în regulament se arată că raportul este aprobat de către Comisia de validare cu votul majorităţii membrilor acesteia, plenul Camerei se întruneşte în şedinţă, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia. În cazul deputaţilor pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaţilor dezbate şi se pronunţă prin vot pentru fiecare caz în parte, se mai menţionează în Regulament.