Evenimentul Zilei > Politica > PNL, strâns cu ușa de UDMR. Manevră politică genială! Ce spune Kelemen Hunor
PNL, strâns cu ușa de UDMR. Manevră politică genială! Ce spune Kelemen Hunor

PNL, strâns cu ușa de UDMR. Manevră politică genială! Ce spune Kelemen Hunor

UDMR pune condiții pentru a intra la guvernare, alături de liberali, după alegerile parlamentare care au fost programate în data de 6 decembrie.

Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat că UDMR dorește să ajungă la guvernare în România, după alegeri, dar nu fără condiții și nu cu toată lumea. Maghiarii vor accepta să facă parte dintr-un guvern, alături de PNL, doar dacă vor primi portofolii de miniștri pentru politicienii formațiunii, iar nu doar funcții în eșalonul secund, de secretari de stat.

„Nu este nicio rușine dacă un politician dorește să guverneze. Guvernarea este unul din aspectele inseparabile de politică și este necesară pentru realizarea programului propus de un partid. Și noi dorim să fim în situația în care suntem de neevitat în Parlament și încercăm să ne realizăm programul nostru ca factor guvernamental. În ce măsură va fi posibil aceasta după 6 decembrie – nu știu”, a declarat Kelemen Hunor pentru postul de radio maghiar InfoRádió, citat de RADOR.

Potrivit spuselor sale, formațiunea pe care o conduce va accepta să facă parte dintr-un guvern liberal doar dacă va obține mai multe avantaje pentru comunitatea maghiară din România și dacă acest lucru va duce la îmbunătățirea relațiilor politice româno-maghiare.

„Dacă se va realiza un program de guvernare și o majoritate parlamentară în care vom obține o îmbunătățire în privința reprezentării intereselor comunității maghiare din România, inclusiv în domeniul relațiilor româno-maghiare și între cele două țări, atunci nu vom refuza participarea la guvernare”, a declarat Hunor Kelemen.

România la care visează UDMR

UDMR s-a aflat la guvernare, ultima oară, pentru câteva luni, în anul 2014, astfel că potrivit liderului maghiar, asumarea participării la guvernare nu intră în discuție cu orice preț și nu cu toată lumea.

„Dorim o Românie unde toată lumea se simte în siguranță” – a subliniat Hunor Kelemen, menționând că această siguranță se compune din două părți:

„Una se referă la securitatea păstrării și consolidării identității, iar scopul este ca aceasta să nu fie pusă sub semnul întrebării de nimeni, să fie respectată de toate instituțiile țării, dar mai ales de populația majoritară. Cea de-a doua este domeniul existenței, și anume protejarea și crearea de noi locuri de muncă, precum și asigurarea dezvoltării economiei. Azi, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, toată lumea consideră că acestea sunt cele mai importante” – a precizat președintele UDMR.

Drept urmare, Kelemen Hunor a subliniat că își dorește ca toți maghiarii să se simtă ca acasă în România, fără ca afacerea sau familia sa să fie puse în pericol în vreun fel.

„Dorim o Românie unde maghiarul din Transilvania se simte acasă și își poate proiecta viitorul pentru familia și pentru afacerea sa, și acestea nu sunt amenințate de pericol în niciun sens”, a mai spus Kelemen Hunor.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: