PNL de a depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului PDL-PSD.
Cele două partide au strâns numărul de semnături necesar pentru depunerea moţiunii - 118, a afirmat, ieri, vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian. El a precizat că semnăturile provin exclusiv din rândul PNL şi UDMR, care au împreună 124 de parlamentari.
Nemulţumirile lui Marko
La propunerea UDMR, lista reproşurilor la adresa executivului va fi completată cu referiri la recenta ordonanţă care permite schimbarea şefilor serviciilor deconcentrate. Această temă se va adăuga celor deja incluse în ciorna de moţiune redactată de PNL: introducerea impozitului forfetar şi rectificarea bugetară. Potrivit lui Vosganian, mandatat de conducerea PNL să discute textul cu reprezentanţii UDMR, moţiunea de cenzură ar urma să fie depusă lunea viitoare.
De altfel, politizarea serviciilor deconcentrate a fost criticată ieri de liderul UDMR, Marko Bela, în conferinţa de presă în care a oficializat sprijinul formaţiunii sale pentru moţiunea de cenzură. Vorbind despre specialiştii Uniunii, Marko a apreciat că politizarea acestor instituţii va provoca tensiuni inclusiv în relaţiile dintre români şi maghiari. Planurile liberalilor PNL şi UDMR au şanse extrem de reduse să dărâme guvernul şi nici nu îşi propun acest lucru. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie de jumătate plus unu din voturile totale ale parlamentarilor, adică 236, mult peste cele 124 pe care le au cele două partide. Liberalii estimează că Mircea Geoană şi Crin Antonescu se vor bate pentru a intra în turul doi alături de Traian Băsescu. Depunerea unei moţiuni de cenzură, inclusiv pe decizii de natură economică ale guvernului, ar avea darul să-i oblige pe PSD-işti să voteze pentru guvern, decredibilizând strategia lui Geoană, de opoziţie în interiorul puterii.
Până la depunerea moţiunii de cenzură, parlamentarii PNL şi UDMR au exersat la dezbaterea de ieri a ordonanţei de rectificare a bugetului.
Actul normativ a trecut însă de plenul celor două Camere reunite, cu sprijinul PSD şi PDL. La dezbateri, liderul PNL Crin Antonescu a taxat faptul că Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Emil Boc pun problemele economice pe seama crizei mondiale şi a „grelei moşteniri” a guvernării PNL-UDMR.
„Noi nu avem o problemă cu moştenirea, ci cu moştenitorii”, a comentat el, adăugând că PSD şi PDL dovedesc „incapacitate, lipsă de onestitate, lipsă de orice soluţii”. „Avem o sursă de haos, o lipsă de soluţii, şi criza sunteţi dumneavoastră”, a mai spus liderul PNL.