Politicienii i-au şcolit pe tinerii din partide cum să abordeze relaţia cu adversarii: "proşti", "ciori vopsite", "sumă de găşti".
Liderii PNL şi PDL au profitat de prezenţa la şcolile de vară ale tinerilor din cele două partide şi s-au dezlănţuit unii împotriva altora. Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban şi Vasile Blaga nu au făcut economie de apelative. Invitat, sâmbătă, să vorbească la şcoala de vară a tineretului liberal de la Costineşti, Tăriceanu i-a explicat unui „junior“ cum să procedeze atunci când celelalte partide încearcă să-şi asume reuşitele guvernului.
Învăţăturile lui Tăriceanu către tinerii liberali „Sigur, fiecare poate să se lipească la o iniţiativă sau alta. Anul trecut, când am decis majorarea pensiilor, PSD a fost mai isteţ, ăia de la PD au fost mai proşti, pentru că au spus «ce prostie, majoraţi pensiile, n-aveţi de unde să daţi banii»“, a afirmat premierul.
O altă întrebare despre cele trei partide mari din România l-a determinat pe Tăriceanu să lovească din nou în PDL. „În România există două partide şi o adunătură“, a afirmat el, în aplauzele tinerilor liberali. El şi-a justificat această împărţire „pe baza doctrinelor şi ideologiilor“.
„Există PNL şi o formaţiune care, chiar dacă nu-mi place, o respect, pentru că este realizată la fel, în jurul ideologiei social-democrate“, a susţinut premierul. El le-a explicat tinerilor liberali că „există o altă formaţiune de conjunctură, care nu are niciun fel de ideologie şi este o adunătură în jurul a ceea ce ştiţi“. Orban şi „ciorile vopsite“ de la PDL „Instructajul“ a fost continuat de vicepreşedintele Ludovic Orban, care a caracterizat PDL drept „o cioară care acum e la malul mării şi e deghizată, în pescăruş“, aluzie la provenienţa PDL din fostul FSN. El a continuat pe acelaşi ton vorbind despre „accidentul în genetica politică românească numit Băsescu“. Orban l-a ironizat şi pe liderul PDL Theodor Stolojan, pentru că s-a prezentat drept viitor premier îmbrăcat „aproape în costumul lui Adam“. „Probabil a vrut să transmită mesajul: Bă, dacă mă votaţi pe mine, o să ajungeţi dezbrăcaţi aşa cum sunt eu astăzi, în faţa voastră!“, a comentat Orban. Blaga: „PNL e o sumă de găşti“ Replica a venit de la secretarul general al PDL Vasile Blaga, aflat în mijlocul tinerilor democrat-liberali. „Premierul României, care s-a chinuit trei ani şi jumătate să ne arate că este bine crescut, ieri, probabil bătut de soare în cap, şi-a ieşit din pepeni şi ne-a făcut cum nu ne permitem să facem pe nimeni“, a reacţionat Blaga.
El le-a explicat tinerilor din PDL cum trebuie să gândească despre PNL. „Ceea ce îi ţine încă strânşi este ciolanul. Pentru că ei au fost totdeauna şi sunt o sumă de găşti de interese“, a spus Blaga. Liderul PDL l-a atacat şi pe ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, despre care a aspus că este „cel mai slab şi cel mai uşuratic ministru de finanţe“, pentru că nu a făcut nimic în elaborarea standardelor de cost. MODIFICAREA CONSTITUŢIEI Tăriceanu vrea un preşedinte cu puteri limitate Liderul PNL Călin Popescu-Tăriceanu crede că, după alegeri, ar trebui modificată Constituţia, şi a pledat în favoarea unei republici parlamentare şi a unui preşedinte cu puteri restrânse. În opinia lui Tăriceanu, românii să aleagă între „un model european“, în care rolul decisiv îl are parlamentul, şi „un model oriental“, în care rolul principal îl are preşedintele.
Tăriceanu a invocat faptul că, în majoritatea ţărilor europene, fie că sunt republici parlamentare, fie că sunt monarhii constituţionale, legislativul are rolul principal. În schimb, a spus Tăriceanu , trebuie stopate încercările de deplasare spre o republică de tip prezidenţial, caracteristică a ţărilor din regiunea Caucazului, foste sovietice, „unde avem regimuri de putere unipersonală“.
Premierul a sugerat că preşedintele Traian Băsescu tinde către acest model. „În momentul în care o persoană încearcă, în funcţie de cultura şi viziunea politică pe care o are, să depăşească limitele spiritului şi literei Constituţiei, încep să apară conflictele între instituţiile statului. Acesta a fost unul dintre factorii fundamentali care au minat acţiunea guvernamentală în aceşti patru ani“, a afirmat Tăriceanu. Preşedintele PNL s-a arătat dezamăgit şi de faptul că „foarte mulţi intelectuali de prestigiu nu sesizează aceste pericole şi pledează cu ardoare pentru un regim de mână forte“.