Evenimentul Zilei > Politica > PNL somează PSD să se implice în AVIZAREA achiziției rachetelor Patriot
PNL somează PSD să se implice în AVIZAREA achiziției rachetelor Patriot

PNL somează PSD să se implice în AVIZAREA achiziției rachetelor Patriot

Senatorii PSD din Comisia de apărare sunt somați de liberali să participe, luni, la ședința, în care va fi avizată cumpărarea sistemelor de rachete Patriot, le transmite deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, social-democraților. Solicitarea vine în contextul în care deputații PSD au tras chiulul la reuniunea, de săptămânia trecută Comisiei de apărare a Camerei, când același subiect era pe ordinea de zi.

„Interesele personale ale lui Liviu Dragnea sunt secundare, siguranţa naţională a României e esenţială. Mâine, la Senat, trebuie avizat sistemul Patriot. Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, a adresat un mesaj senatorilor PSD din Comisia de Apărare, cu o zi înainte de avizul decisiv privind cumpărarea sistemelor de rachete Patriot. În urmă cu o săptămână, aceştia au absentat fără explicaţii de la avizarea acestui proiect”, arată Raețchi, într-un comunicat remis duminică EVZ.

Liberalul spune că absenţa senatorilor PSD de la şedinţa de marţi a Comisiei de Apărare „a surprins şi a îngrijorat opinia publică din România”, în condiţiile în care această temă reprezintă o prioritate de securitate. 

„Stimaţi colegi, absenţa dumneavoastră în grup de la şedinţa de marţi în care urma să fie avizat proiectul Patriot a surprins şi a îngrijorat opinia publică din România. Nicio o explicaţie nu s-a dovedit credibilă şi satisfăcătoare, în condiţiile în care această temă reprezintă, printr-un acord politic naţional, o prioritate de securitate. Faptul că absenţa venea la numai câteva ore după apariţia unui dosar extrem de grav pe numele lui Liviu Dragnea a ridicat semne legitime de întrebare, vorbindu-se deschis în media despre şantaj”, susține Raeţchi. 

Parlamentarul PNL mai precizează că „niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional”. 

„În acest context, în preziua unei noi şedinţe care nu se poate solda cu un alt fiasco, doresc să vă transmit, stimaţi colegi, că niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional. Orice sugestie, oricât de discretă, privind blocarea sau întârzierea programului de modernizare a Armatei Române, trebuie respinsă ferm şi denunţată public. (…) Dacă domnul Dragnea alege să trimită în ridicol imaginea PSD prin tot soiul de mesaje conspiraţioniste şi izolaţioniste este, în ultimă instanţă, dreptul lui. Dacă însă domnul Dragnea încearcă jocuri personale pe marginea intereselor naţionale, aceasta e o problemă gravă", afirmă deputatul PNL, potrivit comunicatului de presă. 

Ovidiu Raețchi conchide că este „esenţial” ca senatorii PSD membri ai acestei comisii să participe la adoptarea acestui proiect de înzestrare a Armatei Române. 

„Iată de ce este esenţial ca mâine, stimaţi colegi, deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale, să adoptaţi unul din proiectele de modernizare care vor face din Armata Română o forţă regională credibilă şi respectată, cât şi un partener NATO care îşi duce angajamentele până la capăt”, adaugă parlamentarul liberal.

Proiectul privind achiziţia rachetelor Patriot va fi adoptat luni de Senat, iar marţi va ajunge la Cameră, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, joi seară, la Băile Herculane. 

Întrebat dacă achiziţia rachetelor Patriot este în pericol, liderul PSD a replicat: „Hai să fim serioşi”. 

În legătură cu prezenţa în Capitală a secretarului de stat american Rex Tillerson, premierul Mihai Tudose a spus, joi, că ştia despre aceasta, oficialul SUA fiind întâmpinat de ministrul Teodor Meleşcanu.

„A fost trimisul Guvernului să-l întâmpine ca omolog. Domnul Tillerson este ministrul de Externe al SUA”, a adăugat premierul. 

La rândul său, USR a acuzat majoritatea PSD – ALDE că încearcă, prin absenţa reprezentaţilor săi din Comisia de apărare a Senatului, să blocheze în Parlament legea de achiziţie a primului sistem de rachete Patriot şi că "periclitează" astfel Parteneriatul strategic cu SUA. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: