PNL încurajează traseimul, izvorul scîrbei tot mai mari față de politică

PNL încurajează traseimul, izvorul scîrbei tot mai mari față de politică

Printr-o șmecherie ținînd de politrucismul postdecembrist, Guvernul Ludovic Orban a schimbat Legea finanțării partidelor politice. Potrivit Legii nr. 334/2006 partidele politice parlamentare primesc subvenție în funcție de numărul de deputați și senatori obținuți în urma alegerilor generale.

Prin acceptarea unui amendament introdus de Victor Ponta la Legea Bugetului, trecută prin Parlament în urma asumării răspunderii, în 2020 partidele politice încasează subvenție în funcție de numărul de parlamentari înscriși la 1 ianuarie 2020.

Altfel spus, șmecheria PNL-istă încurajează unul dintre cele mai mizere fenomene ale politicii românești postdecembriste, izvor al scîrbei tot mai mari manifestate de cetățeni, mai ales de cei tineri, față de politică în general:

Traseismul politic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activ și în perioada interbelică, răspunzător printre altele de creșterea simpatiei față de Mișcarea legionară, ostilă trecerii dintr-un partid într-altul, fenomenul a fost poreclit înainte de Război, aviatorism politic.

Despre nocivitatea fenomenului s-a scris mult în postdecembrism.

S-au încercat și formule de a-l curma sau măcar de a-l micșora, toate ineficiente, pentru că partidele mari, tradiționale, din tranziție, ajunse la putere, au beneficiat din plin de traseism.

Ar fi de prisos să recapitulez toate efectele negative ale traseismului, scoase în evidență de presă de 30 de ani încoace.

Traseismul ține de mizeria morală tipică politicii postdecembriste:

Un ins se mută peste noapte în partidul pînă atunci dușman, altfel spus în partidul pe care l-a scuipat pînă atunci. Nu numai că el se mută cu bagaje cu tot în spațiul plin de flegmele sale, fără să simtă o minimă scîrbă cînd calcă pe podele albite, dar mai mult imediat după aterizare se apucă să scuipe partidul în care a stat deseori ani întregi.

El afectează grav democrația. Alegerile sînt pentru partide examenul suprem, iar pentru alegători momentul de putere maximă. Prin traseism voința populară, exprimată prin vot, e pervertită. Apar ca din senin partide parlamentare care n-au participat la alegeri sau care le-au pierdut. Se pot modifica structurile parlamentare. Un partid minoritar prin alegeri poate deveni majoritar și invers, un partid majoritar poate deveni minoritar. Pe măsura creșterii conștiinței civice, traseismul a devenit tot mai antipatizat în rîndurile alegătorilor, mai ales ale celor preocupați de un alt fel de politică.

Măsura luată de Guvernul Orban stă sub semnul unei mizerii morale revoltătoare, pentru că:

  • A fost luată pe șest, printr-un truc de partid vechi, deloc sensibil la nevoia unei altfel de politici.

  • Încurajează traseismul, în condițiile în care PNL, pe vremea Opoziției la Guvernarea PSD, protesta alături de TeFeLiști în stradă împotriva traseismului folosit de Ciuma Roșie.

Despre această măsură s-a scris c-a fost o concesie făcută de PNL partidului Pro România, rezultatul unui miș-maș între Victor Ponta și Ludovic Orban.

Firește, Pro România a introdus amendamentul la Legea Bugetului prin care subvenția depinde de numărul de parlamentari la zi, și nu de numărul de parlamentari aleși la scrutinul general. Dacă ne uităm însă cu atenție la textul introdus vom descoperi însă că principalul profitor e PNL :

„Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.”

Da, partidul lui Ponta va beneficia de subvenție deși la alegerile din 2016 n-a participat. O subvenție la fel de mare ca și cea a USR – notează presa independentă.

Dar partidul care și-a sporit cel mai mult numărul de parlamentari e PNL.

Prin urmare, PNL a modificat în chip antidemocratic Legea finanțării, pentru a pune mîna pe mai multe parale de la stat.

E pentru un partid ca PNL o chestie minoră?

O întrebare normală în condițiile în care, ajuns la guvernare, și practicînd aceleași năravuri ca și PSD, PNL are mulți mai mulți bani decît pe vremea cînd era în Opoziție.

Subvenția dată partidelor parlamentare de la Buget, mărită în chip incorect, a devenit o sursă majoră pentru pușculița conducerii partidului. PNL primește lunar peste un milion de euro. Sînt banii partidului? Nu. Sînt banii lui Ludovic Orban.

În urma modificării pe șest a Legii subvențiilor, PNL cîștigă mai mulți bani de la stat ca în 2019.

PNL, adică Ludovic Orban.