PNL, propunere pentru apărarea pensiilor private. Pilonul 2, vizat de impozitarea progresivă

PNL, propunere pentru apărarea pensiilor private. Pilonul 2, vizat de impozitarea progresivă Sursa foto: Dreamstime.com

PNL sare în apărarea pensiilor private. Mai exact, grupul fiscal al PNL, care întrunește finanțiștii partidului și ai mediului universitar, au transmis ministrului Finanțelor, dl. Marcel Bolos, propunerea de protejare a pensiilor private de o impozitare progresivă.

PNL sare în apărarea pensiilor private. După ce Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a semnalat o ambiguitate legislativă, PNL intervine. Potrivit Asociației, există un risc de impozitare a pensiilor private cu cotele de 15% sau 20%.

Amestecând partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, inițiatorul, în speță Ministerul Muncii, a dat naștere unor interpretări nedorite. Mai exact, că pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL vrea garanții cu privire la pensiile private

Textul propus pentru ordonanța “trenuleț” este rodul discuțiilor cu toți reprezentanții pieței și ai beneficiarilor. Prezentăm mai jos propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra în vigoare la 01.01.2024:

„Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) nemodificate.

(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr.1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol”, precizează propunerea transmisă de grupul fiscal al PNL și acceptată de ministrul Finanțelor Publice.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, Biroul Oval şi text

PNL sare în apărarea pensiilor private. Sursa foto: Facebook

PNL rămâne solidar cu cei peste 8 milioane de români care sunt beneficiarii pensiilor private, după o viață de muncă activă. PNL este partidul care a oprit naționalizarea Pilonului 2 de pensii și, nu de puține ori, ultima dată la angajarea răspunderii guvernului Ciolacu.

PNL este garantul că atât timp cât vom fi la guvernare, nimeni nu se atinge de pensiile private ale celor care muncesc cinstit”, arată deputat Florin Roman, vicepreședinte PNL.

Marcel Ciolacu îi cere, de asemenea, lui Boloș să găsească soluții

Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în şedinţa de Guvern, că vrea să lămurească din start orice speculație despre intenţia ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii.

„Vreau să lămurim din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii. Nu există aşa ceva! Acum două luni, eram cu toţii acuzaţi că-l naţionalizăm, acum că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să îi rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri şi pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie şi să nu mai manipuleze în presă ştiri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naţionalizeze Pilonul II, astfel încât să acopere ştirile cu astfel de ştiri”, a spus premierul.