"PNL este preocupat de victoriile mici"

"PNL este preocupat de victoriile mici"

Castigatorul trofeului "Zece pentru Romania" la categoria "Ministri", Mihai-Razvan Ungureanu, critica pentru prima data lipsa de viziune a liberalilor.

Dupa ce si-a pierdut la Congresul PNL locul in conducerea liberalilor, ministrul de externe crede ca si-a castigat dreptul de a critica partidul ca simplu membru.

EVZ: De ce credeti ca ati castigat trofeul „Zece pentru Romania” la categoria „Ministri”? Mihai-Razvan Ungureanu: E greu de spus. Indeobste, ministrul afacerilor externe are o imagine buna sau neutra. In alte tari, ministrul afacerilor externe este intr-o penumbra confortabila. El este intr-o proportie destul de mare aducator de vesti bune si stie, prin natura postului, sa drapeze esecul sau pierderea in asa fel incat ea sa nu fie contabilizata ca pierdere sau scadere.

Pe de alta parte, ministrul afacerilor externe a fost in ultimii doi ani vizibil datorita finalului de campanie romaneasca pentru Europa. In al treilea rand, si spun asta cu o modestie pe care sper sa o considerati credibila, chiar cred ca in MAE s-au facut destul de multe lucruri bune in ultimii doi ani.

Atunci, mai degraba a castigat functia, si nu dumneavoastra?  Imi puneti chiar o intrebare dificila, pentru ca imi este greu sa vorbesc despre mine. Rasplata pe care publicul o acorda unui conducator de institutie, intamplator si politician, tine de multe, nu doar de aparenta celui care conduce institutia, ci de felul in care aceasta raspunde la programul sau, la comenzile sale si la viziunea sa.

„Imi voi cenzura atent cuvintele...”

In partid, desi faceti parte din generatia tanara, nu prea ati avut o imagine de rebel. Dimpotriva, cu cateva exceptii, ati fost un membru docil si mai degraba disciplinat, care respecta ierarhiile si cutumele. Va identificati atat de bine cu ce se intampla in PNL?Ma surprinde ce-mi spuneti, pentru ca am auzit si altceva, ca sunt in raspar cu conducerea PNL. A fost pozitia mea pe retragerea din Irak...

Da, aceea a fost o exceptie. Am explicat si motivele. Dar asocierea cuiva intr-un partid este voluntara si benevola. Or, ea presupune si respectarea regulilor si ierarhiilor.

Teoretic da, dar in viata oricarui partid exista momente tumultuoase si o lupta intre generatii, din care dumneavoastra nu ati facut parte pana acum.Da, dar nici nu as putea spune ca exista in PNL.

Va place ce se intampla cu PNL? Credeti ca modul in care s-a raportat la evenimentele din ultimii trei ani - platforma Stolojan, conflictul cu presedintia - este o strategie sanatoasa? Veti vedea ca imi voi cenzura atent cuvintele, ca sa nu ies din partitura pe care trebuie sa o expuna purtatorul de cuvant al partidului. Evident ca sunt destule decizii cu care sunt in dezacord. Acolo unde exista dezacordul, il pastrez pentru conducerea colegiala a partidului, nu-l scot in for, pentru ca orice critica si reconstructie trebuie sa porneasca din interior. Subiectul la care ma gandesc cel mai des acum este ce-i lipseste PNL pentru a se identifica cu partea din dreapta a spectrului politic.

Ce-i lipseste? Foarte multe. In primul rand, eu simt nevoia revenirii la temele ideologice absolute, care au caracterizat PNL in prima decada de dupa 1990. El, aflat la putere si avand in mare masura structura de conducere implicata in administrarea centrala a tarii, isi gaseste prea putin timp pentru a motiva ideologic propriile actiuni. Eu cred intr-un neoliberalism european pe care si-l poate asuma PNL, in momentul de fata singurul partid din dreapta spectrului romanesc care poate sa aiba o constructie doctrinara autentica.

„PNL isi pierde motivatia ideologica”

Ce spuneti seamana a confuzie. Nu, mai degraba a nevoie de clarificare. Eu asta simt. Eu cred ca PNL trebuie sa-si regandeasca relatia cu elitele. PNL a pierdut foarte mult din indepartarea de dialogul cu elita Romaniei.

Poate ca a cazut in populism... Nu stiu daca neaparat pentru ca a cazut in populism. Cred ca pentru ca isi pierde motivatia ideologica, usor-usor. „Isi pierde” sunt cuvinte grele. O lasa pe planul doi, o lasa sa cada pe planul doi. PNL, in anii trecuti primind in randurile sale si Partidul Aliantei Civice, compus in masura mare din universitari angajati in mediile publice, foarte vehementi impotriva stangii populiste si a fesenismului, a avut o mai mare portanta intelectuala. A zburat la o altitudine mai mare. Acum devine terestru. Se mobilizeaza mai bine pe subiectele mici, si nu pe temele mari.

Face o politica meschina? Nu meschina, acesta e un calificativ etic. Din pacate, eu simt ca privirea se duce mai repede spre ceea ce este tema obisnuita si mai putin spre concept si viziune. Or, PNL are nevoie de aceasta viziune. Are nevoie de mai mult suflu si de conectarea la contextul in care este Romania. Eu vad PNL ca fiind una dintre cele mai puternice forme de prezenta romaneasca in institutiile europene, de exemplu in Parlamentul European. Problema nu a afilierii, ci a modului cum viziunea romaneasca asupra viitorului european poate fi transplantata in Parlamentul European si facuta publica, convingand ca PNL este atasat dreptei romanesti, ca nu navigheaza, nu schiaza inteligent intre stanga si dreapta, uneori platind polite si alteori jucand rolul de gardian al drepturilor omului.

Mai departe, cred ca trebuie sa accepte faptul ca are nevoie de institutionalizare. O structura arboroasa de conducere, cum are acum, poate sa aiba si nenumarate dezavantaje, dar prezinta un avantaj cert: faptul ca, in conducere, cineva se poate ocupa de un anumit aspect al prezentei politice in Romania si in exterior: politica sociala, culturala sau orice altceva. Eu cred ca PNL, in ultima vreme, mai degraba a consumat teme de dialog public decat sa provoace teme de dialog public.

A fost in defensiva. Poate ca da. Eu spun ca PNL, tocmai pentru ca are miezul doctrinar, are obligatia de a lansa temele in dezbatere si de a continua dezbaterea.

Si de ce nu reuseste asta? Repet: poate ca exista mai multa preocupare pentru aspectele marunte, pentru victoriile mici ale vietii politice romane. Victoriile mari sunt cele pe care ti le aduce o viziune, si eu sper ca acest lucru se poate intampla la un moment dat.

Ati spus lucrurile acestea in partid? Lucrurile acestea, in mare masura, reprezinta produsul unei gandiri articulate in jurul mai multor oameni, oameni de foarte mare distinctie intelectuala si in mod inocent preocupati de viitorul ideologic, doctrinar al PNL. N-as dori sa se inteleaga faptul ca PNL, fiind la putere, reprezinta o simpla resursa administrativa, birocratica si ca existenta sa politica in Romania se leaga inevitabil doar de rezolvarea administrativa a problemelor curente.

N-are cum sa se inteleaga asta, pentru ca PNL a scazut in sondaje, este partidul care a platit cel mai scump uzura guvernarii.Se prea poate acest lucru. Am sentimentul uneori ca politica de moment castiga in fata politicii de viziune.

Politica superficiala? Se poate spune si asta.

Deci PNL este superficial? Nu am spus asta. Am senzatia ca uneori reactia de moment, hiper-reactivitatea, se produce in dauna reflectiei aprofundate a viziunii pe care PNL o are despre modul in care va fi Romania europeana.

Dependenti de gazul rusesc

Cat de rece este relatia cu Rusia? Nu este o relatie rece, este o relatie foarte complexa, care nu se poate judeca in termeni absoluti.

Sunteti de acord ca Gazprom se poarta precum Armata Rosie? Eu exprim altfel lucrurile. La nivel retoric, evident orice expresie de acest gen poate fi clara pentru toti, dar ea ascunde un adevar, si anume faptul ca, de multe ori, argumentul economic poate deveni argument politic. In clipa in care acest lucru se intampla, in relatia dintre sursa de energie si beneficiar, iti pui problema daca nu cumva politica externa a UE graviteaza in mod obligatoriu in jurul argumentelor economice. Intr-adevar e complicat si e greu.

O sursa de santaj? Dumneavoastra puteti sa folositi acest cuvant, eu nu pot. Eu voi spune numai atat: se creeaza un grad de dependenta unilaterala excesiva. Ceea ce ne intereseaza este interdependenta.

Top

Clasament final la categoria „Ministri”

1. Mihai-Razvan Ungureanu 2. Monica Macovei 3. Gheorghe Flutur 4. Vasile Blaga 5. Anca Boagiu 6. Codrut Seres 7. Radu Berceanu 8. Teodor Atanasiu 9. Sulfina Barbu 10. Eugen Nicolaescu

Ne puteți urmări și pe Google News