PNL a exportat în Consiliul Europei conflictul cu PSD pe legile justiției
- Maria Stan
- 27 aprilie 2018, 00:00
Comisia de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei în probleme constituționale, va emite un punct de vedere despre legile justiției adoptate de Parlamentul de la București.
Liberalii, cei care au demarat procedura de sesizare a Comisiei de la Veneția, se așteaptă ca în luna iunie România să primească opinia consultativă. Social-democrații au spus că nu au motive să înghețe modificarea legilor justiției în Parlament până când vine punctul de vedere al experților europeni.
Propunere
„În Comisia de la Veneția se va lua decizia unei vizite în România. Nu sțiu să vă spun calendarul, dar, undeva prin luna mai, aceasta vizită va avea loc. Se vor vedea experți de la Comisie cu toți factorii de decizie: judiciar, Parlament, Guvern. După care, cu toate informațiile culese pe legile justiției, (delegația, n.r.) se va întoarce la Comisia de la Veneția. Să sperăm că în luna iunie poate fi această opinie pe ordinea de zi, astfel încât imediat după sesiunea de plen a Comisiei de la Veneția România să beneficieze de aviz”, a declarat ieri, pentru EVZ, senatorul Alina Gorghiu (PNL), membru în comisia privind legile justiției.
Liberalii au cerut PSD să „oprească procesul legislativ la legile justiției până la definitivarea avizului Comisiei de la Veneția”.
„Legile se fac în România”
Președintele Comisiei pentru legile justiției, Florin Iordache (PSD) (foto), a declarat, ieri, pentru EVZ, că „Legile (justiției n.r.) au fost declarate constituționale. O vom face și pe cea de-a treia cu definiția erorii (judiciare n.r.) și cu asta, basta! Legile justiției, așa cum sunt făcute, sunt făcute în concordanță cu deciziile Comisiei de la Veneția. (...) Legile se fac în România”.
Aplauze
„Mi se pare că e un lucru foarte bun că au obţinut un vot liberalii pentru a sesiza Comisia. Este un lucru absolut normal”, a comentat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis.