PNL ia măsuri pentru combaterea accidentelor rutiere. Ce va propune un deputat liberal
- Emanoil Ursache
- 16 mai 2019, 16:19
Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că urmează să propună în Parlament înăsprirea condițiilor pentru obținerea permisului de conducere și introducerea unor cursuri de prevenție rutieră pentru elevii claselor I-IV. Liberalul nu se va opri aici, dorind ca începătorii să nu poată conduce mașini cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi.
Roman a declarat în cadrul unei conferințe de presă, la Alba Iulia, că luni va depune la Camera Deputaților o propunere legislativă, cu scopul de a elabora o strategie pentru educația rutieră a elevilor, în scop preventiv. Liberalul își dorește ca începând cu anul școlar 2021-2022, strategia să fie transpusă în planurile-cadru de învățământ.
Florin Roman consideră că programa școlară actuală este incompletă, chiar și cu activitățile din „Școala altfel”, pentru a preveni timpuriu accidentele rutiere și că trebuie luate măsuri în acest sens, încă de la vârstele fragede ale copiilor. În acest sens, deputatul PNL propune o colaborare între Ministerul Educației Națioanale și Ministerul Afacerilor Interne, în urma căreia să rezulte strategia până pe 31 decembrie 2020.
„Ideal ar fi ca elevii din învăţământul obligatoriu de stat, privat şi confesional să beneficieze de cel puţin un curs de prevenţie rutieră o dată la două săptămâni. (...) Şcoala va putea decide dacă această practică va fi extinsă prin curriculumul la decizia şcolii, la propunerea consiliului profesoral”, se arată în propunerea înaintată Camerei inferioare.
De asemenea, liberalul nu este mulțumit nici de condițiile actuale de obținere a permisului auto, dorind să depună un alt proiect de lege.
„Nu mai e acel examen scris extrem de dificil care era în urmă cu 15-20 de ani, partea de poligon, practic, nu mai există, iar cei care doresc să obţină carnetul de şofer, de regulă, fac mult mai puţine ore decât cele preconizate la început şi aici e şi o vină a instructorilor care, după 15-20 de ore, le spun tinerilor sau celor care doresc să obţină permisul de conducere că sunt foarte pregătiţi”, a mai spus deputatul PNL.
El a mai adăugat că rata începătorilor care comit accidente este ridicată și din cauza părinților care le oferă mașini puternice copiilor și că „deocamdată e în formă de analiză şi proiectul după modelul german ca cei care obţin prima dată permisul să nu poată conduce maşini mai puternice, cu motoare mai puternice de 2.000 de centimetri cubi”.