Evenimentul Zilei > Politica > PNL cere PSD să nu mai facă presiuni asupra Avocatului Poporului cu privire la legea alegerilor parlamentare
PNL cere PSD să nu mai facă presiuni asupra Avocatului Poporului cu privire la legea alegerilor parlamentare

PNL cere PSD să nu mai facă presiuni asupra Avocatului Poporului cu privire la legea alegerilor parlamentare

Partidul Naţional Liberal cere PSD să înceteze presiunile asupra Avocatului Poporului pentru a-l determina să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) legea privind alegerile parlamentare în sensul de a fi eliminate interdicţiile de a candida aplicate politicienilor condamnaţi, se arată în comunicatul de presă al PNL.

"PSD nu se dezice câtuși de puțin de comportamentul toxic pe care îl are de ani de zile și care l-a dus, de fiecare dată, la pierderea alegerilor. A permite unui cetățean condamnat, căruia i-a fost interzis prin sentință judecătorească dreptul de a fi ales, să candideze totuși la o funcție publică, înseamnă a nega efectiv ideea de justiție și stat de drept.

Recenta scrisoare a Avocatului Poporului în cazul Legii privind alegerile parlamentare ascunde, de fapt, petițiile anonime ale PSD inițiate de persoane apropiate partidului, dar fără notorietate. PSD pune presiune pe Avocatul Poporului în scopul atacării la Curtea Constituțională a legii, chiar dacă în mod rațional nu există vreun motiv pentru acest lucru.  

Legea privind alegerile parlamentare prevede că nu pot candida la aceste alegeri „persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege” (art.2 alin.6 lit.c din L. 208/2015);

Dispoziția legală întrunește toate criteriile de constituționalitate fiind aplicat principiul legalității stipulat în art.1 alin.5 din Constituție „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie” și se traduce prin obligația respectării hotărârilor judecătorești.

De altfel, legea pentru alegerile parlamentare, în forma actuală, este similară cu reglementarea cuprinsă în legea pentru alegerea autorităților publice locale nr.115/2015 care la art.6 alin.2 lit.b dispune că nu pot fi alese „persoanele carora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice.”

Prin urmare, alegerile locale s-au desfășurat sub incidența acestei reglementări și nimeni nu a avut nimic de obiectat referitor la restrângerea vreunui drept.

Așadar, solicităm PSD să înceteze presiunile asupra Avocatului Poporului pentru a-l determina să atace la Curtea Constituțională legea privind alegerile parlamentare, în sensul de a fi eliminate interdicțiile de a candida aplicate politicienilor condamnați!", a explicat PNL, în document.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului arată, într-o scrisoare trimisă luni conducerii Camerei Deputaţilor, că a primit 51 de solicitări din partea unor persoane fizice pentru a sesiza CCR cu privire la legea alegerilor parlamentare pe motiv că aceasta introduce interdicţii ale exercitării drepturilor electorale.

Ciorbea precizează că petenţii invocă "în esenţă" încălcarea unor articole din Constituţie. 

Ciorbea a menţionat, în scrisoarea adresată Camerei Deputaților, că a constatat că pentru soluţionarea acestor petiţii sunt necesare "o serie de clarificări" şi de aceea s-a adresat ÎCCJ, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Curţii de Apel Bucureşti, Agenţiei Naţionale de Integritate, comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Ministerului Justiţiei. 

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis scrisoarea la Comisia juridică, ce are termen până miercuri pentru un punct de vedere, a precizat secretarul forului, Marcel Ciolacu, după şedinţa Biroului permanent.

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: