Evenimentul Zilei > Politica > PNL atrage încă un aliat pentru noul Guvern. Pensiile se vor modifica
PNL atrage încă un aliat pentru noul Guvern. Pensiile se vor modifica

PNL atrage încă un aliat pentru noul Guvern. Pensiile se vor modifica

PNL și USR au căzut la înțelegere în privința obiectivelor comune în domeniul justiției, economiei și alegerilor locale și generale

Protocol bombă încheiat între PNL și USR! Potrivit dezvăluirilor făcute luni de jurnalistul Radu Tudor, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, documentul încheiat de cele două formațiuni politice a fost semnat de către Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România, și Ludovic Orban, președintele  Partidului Național Liberal, anunță antena3.ro .

Acordul politic încheiat de cele două partide prevede angajamentul pentru punerea în acord a legilor Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO , fiind precizate o serie de obiective care sunt considerate principale.Printre acestea se află abrogarea Legii recursului compensatoriu, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să între în vigoare de la 1 ianuarie 2020, adoptarea inițiativei cetățenești „Fără Penali” în Funcții Publice, implementarea Referendumului pe Justiție din 26 mai 2019.

De asemenea, în acordul politic se mai arată că cele două partide vor face toate demersurile pentru schimbarea legislației electorale, și anume revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în două tururi, micșorarea numărului de semnături la un număr  suficient pentru toate categoriile de alegeri, reprezentarea corespunzătoare a românilor din străinătate în Parlamentul României, micșorarea datelor de organizare a alegerilor generale anticipate, introducerea  de sancțiuni în cazul în care nu vor fi organizate la timp  alegerile locale anticipate.

În ceea ce privește domeniul economic, pe lista priorităților figurează anularea OUG 114 cunoscută că „Ordonanța Lăcomiei” , în afara facilităților pentru domeniul construcțiilor, corelarea, conform principilui contributivității, a întregului sistem de pensii plătite de stat,cu hotărârile CCR referitoare la pensiile militarilor și magistraților și cu proiectele prezentate până acum de cele două partide.

Documentul semnat de PNL și USR

Uniunea Salvați România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de președinte, și Partidul Național Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de președinte, încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

1. Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:

A. Abrogarea Legii recursului compensatoriu
B. Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
C. Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020. 
D. Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice
E. Implementarea Referendumului pe Justiție din 26 mai 2019

II. Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:

A. Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în două tururi

B. Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri

C. Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României

D. Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor generale anticipate

E. Introducerea de sancțiuni pentru ne-organizarea la timp a alegerilor locale anticipate

III. Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

A. Abrogarea OUG „Lăcomiei” 144, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor. 

B. Așezarea pe principiul contributivității a întregului sistem de pensii plătite de stat, în acord cu deciziile CCR referitoare la pensiile militarilor și magistraților și conform proiectelor depuse anterior de cele două partide, pentru a asigura un tratament echitabil pentru toți.