Antonescu le transmite social-democraţilor că nu face din impozitul de 16% "un fetiş electoral". Pasul înapoi al liderului PNL ar fi preţul pentru egalitatea pe liste.
Liberalii pun la bătaie cota unică pentru a-i convinge pe social-democraţi să accepte număr egal de candidaţi pe listele comune la alegeri.
Primul semnal a fost lansat chiar de Crin Antonescu care, dând ca sigură "paritatea" PNL-PSD, a declarat ieri că nu trebuie făcut "un fetiş electoral" din cota unică. "Mă bucur că au înţeles şi liberalii", a comentat preşedintele PSD, Victor Ponta, mesajul transmis de PNL.
"Fiecare din noi trebuie să sacrifice ceva"
Vehemenţa de acum câteva luni a lui Crin Antonescu care decreta că "motorul creşterii economice" este cota unică, iar eliminarea sa ar arunca România în faliment, a pălit în timpul negocierilor cu PSD din ultima perioadă.
"Şi reprezentanţii PSD au înţeles, cum am înţeles şi noi, liberalii, că din cota unică nu trebuie făcut un soi de fetiş electoral. Eu, personal, susţin cota unică, însă la nivelul acestei alianţe, dacă ea se va realiza, există oameni cu competenţă economică, în domeniul financiar, care vor găsi formula pe care o vom prezenta foarte clar", şi-a nuanţat ieri Antonescu poziţia, după ce pretenţiile liberalilor privind paritatea pe liste nu au fost primite cu entuziasm de PSD-işti.
"Suntem hotărâţi să construim o asemenea alianţă pe baza principiului parităţii, care este unul esenţial, dar neapărat necesar acestei construcţii, în care, aşa cum spuneam, şi eu, şi Victor Ponta, şi Daniel Constantin, fiecare din noi, trebuie să sacrifice ceva dacă doreşte să pună mai presus de interesele înguste ale partidului interesul naţional", a insistat şeful liberalilor, adăugând că-şi joacă acum imaginea.
Ponta: Mă bucur că au înţeles şi liberalii
"Mă bucur că au înţeles şi liberalii", a comentat, pentru EVZ, Victor Ponta semnalul transmis de Antonescu că ar fi dispus să sacrifice cota unică. Liderul PSD s-a eschivat însă când a veni vorba despre înţelegerea cu liberalii. "Ceea ce ne-am înţeles cu ei este să facem un sistem economic performant. Restul sunt mijloace, nu obiective", a spus Ponta.
"Dacă ei declară aşa (că renunţă la susţinerea cotei unice de impozitare - n.r.), înseamnă că aşa este. Ceea ce nu e un lucru foarte rău. Aşa este şi normal: cei care au venituri mai mari să plătească mai mult. Mirajul ăsta cu cota unică ne-a adus în situaţia economică în care ne aflăm", a declarat, în acelaşi ton, vicrepreşedintele PSD Constantin Niţă.
Niţă: Încă se discută despre paritate
PSD-iştii s-au arătat şi ei mai maleabili când a venit vorba de pretenţiile liberalilor privind paritatea pe liste.
"Am susţinut de la început că suntem egali la negocieri. Suntem două părţi egale la discuţiile pentru această alianţă. Cine o să ajungă în parlament, cine o să ajungă preşedinte sau primar asta o vor stabili oamenii la vot. Important este să punem cei mai buni candidaţi", a declarat Ponta.
Chiar dacă susţine că încă se negociază, şi Constantin Niţă spune că paritatea cerută de PNL nu trebuie să fie un obstacol pentru alianţă. "Sigur nu toţi sunt de acord şi încă se discută. Dar între a nu face alianţă din această cauză şi a o face, mai bine o facem cu paritatea la care se ajunge de acord. Avem nevoie să ne unim forţele în faţa tăvălugului portocaliu", a spus Niţă.
"Fiecare din noi trebuie să sacrifice ceva dacă doreşte să pună mai presus de interesele înguste ale partidului interesul naţional.", CRIN ANTONESCU, preşedintele PNL