PNL ar da cota unică pe impozitul progresiv al PSD

PNL ar da cota unică pe impozitul progresiv al PSD

Liberalii sunt dispuşi la o negociere cu social-democraţii: impozitare în trepte, dar sub 16%.

Liberalii lui Crin Antonescu mai fac un pas spre stânga lui Victor Ponta. Dacă USL ar ajunge la guvernare, PNL ar putea fi dispus să renunţe la cota unică în favoarea impozitului progresiv, dar redus sub 16%. Deşi iniţial nu a fost un susţinător al impozitării graduale, vehiculate la începutul acestui an, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a propus o formulă de impozitare progresivă, dar care ar scădea fiscalitatea.

"Cota pentru salariile mai mici ar coborî cu câteva procente, putând chiar să mergem pe o formulă în care să coborâm pe ansamblu impozitarea pe venit în, să spunem, două tranşe de 10% şi 15%. Este o formulă care nu numai că nu afectează cu nimic, dar consacră gândirea noastră de dreapta privind reducerea fiscalităţii", a arătat Vosganian, fost ministru al economiei.

Impozit pe placul PSD

Cu ideea lui Vosganian sunt de acord şi alţi liberali, argumentând că orice scădere de impozit este benefică pentru salariaţi, dar şi angajatori. Mai mult, spun PNL-iştii, modelul a funcţionat şi în alte ţări.

"Nu punem noi coadă la cireaşă şi dacă în Ungaria au crescut veniturile la buget cu impozit scăzut la 10%, de ce nu? Nu mai spun de exemplul Bulgariei. Vedeţi fenomenul cu reducerea taxelor şi impozitelor, cum fug toţi acolo să-şi înregistreze maşini şi firme", exemplifică deputatul PNL Ioan Ţintean, membru în Comisia pentru buget.

Dacă PNL va ajunge la guvernare, Ţintean se declară un susţinător al propunerii de a reduce TVA-ul la 19% şi impozitul chiar gradual, dacă este posibil. "Pentru că noi, finanţiştii, ştim întotdeauna că dacă iei ceva trebuie să pui altceva în loc. Şi atunci trebuie să se lărgească gradual baza de impozitare. Cu siguranţă că nivelul veniturilor din această zonă va fi mai ridicat prin creşterea numărului de plătitori. În mediul de afaceri poate să crească numărul de angajaţi, pe de o parte, şi pe de altă parte să se lărgească sfera producţiei", a mai spus Ţintean.

PDL nu vrea cotă progresivă

La rândul lor, şi PSD-iştii, promotori ai impozitului progresiv, sunt dispuţi la negociere şi ar accepta chiar o scădere a acestuia sub 15%, dacă şi PNL susţine reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.

"Din punctul de vedere al bugetului acest mod de impozitare presupune şi lărgirea bazei de impozitare. Este posibil să nu aibă înfluenţă negativă a bugetului. În acelaşi timp, vine cu această chestiune de protecţie socială. Cei care au un venit mic suportă mai uşor impozitele. E un avantaj şi o chestiune de echitate socială. Acest tip de impozitare ar desfiinţa mult mai mult munca la negru decât actualul Cod al Muncii", rezumă deputatul PSD Vasile Popeangă avantajele revenirii la cota progresivă, care se regăseşte de altfel şi în programul de guvernare al PSD.

Democrat-liberalii însă se opun vehement."Pentru ca economia să funcţioneze normal, micşorarea taxelor şi impozitelor reprezintă un stimulent pentru clasa medie şi mai ales pentru cei care vor să muncească, să-şi facă o afacere. Astfel de idei au fost şi în cadrul PDL, inclusiv eliminarea contribuţiilor, dar trebuie făcute studii privind impactul. Acum, ori mergem pe varianta cotei unice, ori pe cea progresivă. Jumătăţile de măsură niciodată nu fac bine după părerea mea. Dacă venim de la un 16% la 14% sau 12% sau 10%, să vedem ce se întâmplă", este de părere Mihai Stroe, deputat PDL în Comisia pentru buget.

Ideea renunţării la cota unică a fost vehiculată încă din timpul negocierilor dintre PNL şi PSD pentru formarea alianţei electorale. Încă de atunci liderul PNL Crin Antonescu declara că "nu trebuie făcut un fetiş din cota unciă", arătându-se astfel dispus să renunţe un deziderat liberal. "Cota pentru salariile mai mici ar coborî (...) Putem încerca două tranşe de 10% şi 15%. " VARUJAN VOSGANIAN, vicepreşedinte PNL