Evenimentul Zilei > Politica > PNL amenință PSD că-l reclamă la CCR. VEZI ce proiect pregătesc social-democrații
PNL amenință PSD că-l reclamă la CCR. VEZI ce proiect pregătesc social-democrații

PNL amenință PSD că-l reclamă la CCR. VEZI ce proiect pregătesc social-democrații

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat astăzi, în cadrul dezbaterii din Comisia juridică pe tema propunerii legislative a PSD de modificare a Legii referendumului, că iniţiativa PSD de modificare a Legii referendumului conţine elemente vădite de neconstituţionalitate, iar în cazul în care va fi adoptată, liberalii o vor ataca la Curtea Constituţională.

PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, forma actuală este suficientă pentru desfăşurarea oricărui referendum în acord cu prevederile constituţionale şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Sunt elemenete vădite de neconstituţionalitate, dacă o adoptaţi, ne va determina să o supunem controlului Curţii Constituţionale”, a spus Gabriel Andronache, citat de news.ro.

Eugen Nicolicea a afirmat, la rândul său, că „admiră” rapiditatea poziţiei PNL. „Admir rapiditatea poziţiei PNL, aţi avut vreun Congres şi aţi decis poziţia?”, a spus ironic social-democratul.

Mai mulţi deputaţi PSD, printre care preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, au iniţiat un proiect pentru modificarea legii referendumului, potrivit căruia nu se poate organiza un astfel de scrutin dacă textul propus ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. 

Proiectul mai spune, de asemenea, că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, ci numai unul consultativ. 

Proiectul de lege care a fost pus miercuri în dezbatere la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care, potrivit art. 148 din Constituţie, nu pot fi supuse revizuirii, cele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei, probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care, potrivit Legii fundamentale, nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. Articolul 148 din Constituţie se referă la aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. 

"Nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului. Referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatoriu. Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ. În cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate", se mai arată în iniţiativa legislativă. 

Iniţiatorii acestui proiect sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi.