PMP propune vot prin corespondenţă începând cu prezidenţialele de anul viitor

PMP propune vot prin corespondenţă începând cu prezidenţialele de anul viitor

Deputații Partidului Mișcarea Populară (PMP) au depus, miercuri, în Parlament, o inițiativă legislativă privind exercitarea prin corespondență a dreptului de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 2019.

„Au trecut mai bine de doi ani de când Liviu Dragnea promitea cu patos în plenul Parlamentului că va realiza un proiect de lege privind votul prin corespondență și în cazul alegerii Președintelui României. Evident, a minţit. Un astfel de proiect nu este nici măcar în planul social-democraţilor. De aceea, am preluat noi, Partidul Mișcarea Populară, sarcina de a facilita desfăşurarea, în condiţii optime, a procesului electoral, prin introducerea unei măsuri complementare votului tradiţional prin prezentare la urne, a precizat Eugen Tomac, liderul deputaţilor PMP, conform unui comunicat de presă.

Potrivit PMP, legislația în vigoare cu privire la modul de organizare a alegerilor prevede un număr insuficient de secții de votare, aflate la distanțe de sute sau chiar mii de kilometri de oraşul de rezidenţă, astfel încât statul român îngrădește diasporei în mod brutal și neconstituțional dreptul de vot.

Drept urmare, propunerea legislativă a PMP amendează Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României și introduce posibilitatea, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, de a vota prin corespondenţă şi în cadrul alegerilor Preşedintelui, nu doar în cazul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților (Legea nr. 208/2015).

„Procedura de desfășurare a procesului de vot prin corespondență pe care o propunem este mult simplificată față de cea valabilă în prezent pentru alegerea prin corespondență a parlamentarilor și debirocratizează întreaga mașinărie electorală, făcând, totodată, imposibilă, fraudarea votului. Nu este vreun moft al nostru. Avem exemple de bună practică în state dezvoltate precum SUA, Germania, Italia, Spania sau Elveția. Garantarea, pentru toţi cetăţenii români, indiferent unde locuiesc, a dreptului constituţional la vot este una dintre cele mai importante obligaţii ale statului român”, a punctat Eugen Tomac.  

De asemenea, inițiativa elimină obligația de a completa declarațiile pe propria răspundere din sarcina alegătorului, atât din țară, cât și din diaspora, această obligație nemaifiind necesară prin asumarea de către stat a implementării şi gestionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor şi informaţiilor din Registrul electoral şi Registrul secţiilor de votare, potrivit sursei citate.

Întregul proces de votare prin corespondență este gratuit pentru alegător, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.

„Dacă cineva are dubii în legătură cu importanța și, mai ales, necesitatea impulsionării interesului pentru participarea la alegerea prezidențiale, e suficient să spun că prezența la urne pentru alegerea Președintelui României a înregistrat un declin puternic, de la 86,19% în 1990 la 53,17% în 2014. Constituția României garantează dreptul la vot tuturor cetățenilor români. Prin urmare, statul român trebuie să le asigure instrumente juridice eficace moderne pentru a-l putea exercita

 

Ne puteți urmări și pe Google News