Căminul Grozăvești, infestat cu ploșnițe. Amenda din partea DSP

Căminul Grozăvești, infestat cu ploșnițe. Amenda din partea DSP Ploșnițe. Sursa foto: Dreamstime.com

Mai mulți studenți cazați în incinta complexului au reclamat această problemă. Tinerii susțin că se confruntă cu invazia de ploșnițe de o perioadă îndelungată, însă conducerea unității nu ar fi luat o măsuri în acest sens. La scurt timp, DSP

Studenții cazați în căminul B din Grozăvești au reclamat că în camerele unității sunt ploșnițe. Totodată, aceștia s-au plâns de modul în care conducerea unității ales să gestioneze problema. În urma acestei situații, Direcția de Sănătate Publică a efectuat un control în cadrul complexului, unde au fost găsite mai multe nereguli.

UPDATE: La scurt timp după ce informațiile au ajuns în presă, Universitatea din București a emis un comunicat prin care a precizat măsurile pe care le-au aplicat reprezentanții instituției.

Poziția Universității București

„Nu ne-au fost semnalate probleme similare în alte camere și nici în alte cămine ale Universității din București în ultima perioadă. În vederea asigurării condițiilor constante de igienă și securitate în căminele din Complexul „Grozăvești”, Universitatea din București monitorizează, în mod curent, toate activitățile desfășurate atât de către angajații Serviciului de Curățenie, cât și de către reprezentanții firmelor care realizează dezinsecțiile/deratizările/dezinfecțiile necesare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima dezinsecție generală, realizată cu o firmă autorizată, a fost efectuată în luna iulie a anului 2023. Având în vedere că, la data controlului Direcției de Sănătate Publică București, Universitatea din București nu deținea un contract de prestări servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, reprezentanții DSPMB au sancționat contravențional Universitatea din București conform HG 857/2011, Art. 57, lit.) a, cu o amendă în cuantum de 8.000 de lei. Facem precizarea că Universitatea din București a întreprins toate demersurile în vederea încheierii unui contract de prestări servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Astfel, în data de 17 iunie 2023, Universitatea din București a publicat în SEAP procedura de tip licitație deschisă de ,,Servicii de dezinsecție, deratizare și dezinfecție cu produse biocide cu remanență și rată de aplicare pentru 90 de zile”. Data-limită de transmitere a ofertelor pentru această procedură a fost 24 iulie 2023, la ora 15:00. La această procedură au depus oferte în SEAP 4 ofertanți.

Ploșnițe într-un cămin din complexul Grozăvești

Studenții din căminul B, situat în incinta complexului Grozăvești, susțin că problema durează de mai multe luni. Cu toate că au înștiințat conducerea unității de despre această situație, tinerii spun că au fost mutați în alte camere, tot pline de insecte.

„Cred că am fost prima persoana care a experimentat această problemă. Eram la sfârșitul lunii iunie 2023, căminul Grozăvești C urma să se închidă pentru renovări, astfel că a trebuit să ne asigurăm un loc în cămin pentru perioada verii. După ce am stat la o coadă infernală, ore în șir, am reușit să prind loc - camera 524, unde urma să aflu ca sunt ploșnițe. M-am mutat liniștită și fericită că am prins loc. În maxim o săptămână am început să văd mușcături pe corp. Fiind vară, credeam ca sunt țânțari, dar colega de la locul de muncă mi-a spus «ai grijă să nu fie ploșnițe». De atunci mi-a început calvarul”, a spus o studentă.

Ploșnițe în Căminul Grozăvești. DSP, amendă de 8000 de lei

Universitatea din București. Sursa foto: Arhiva EvZ

Plângeri la adresa conducerii

Studenții susțin că administratorul căminului ar fi tratat cu superficialitate această problemă. Cu toate că tinerii au prezentat dovezi care indicau faptul că unele camere ar fi infestate, conducerea i-ar fi spus că sunt murdare. Pentru a scăpa de acest coșmar, unii dintre studenți au ales să se mute din căminul respectiv.

„Am reușit să fac poză unei ploșnițe, i-am trimis poza și a început «panica». M-a pus să-mi spăl hainele la 60 de grade sau mai mult, să le curăț cu abur, evident la o spălătorie din oraș, lucru care m-a costat undeva la 300-350 de lei, dezinfectat toate lucrurile pe care le aveam, ca mai apoi să-mi dea o cameră curată. Deoarece am fost traumatizată de toată situația, am ales să stau în chirie pentru a reuși să dorm liniștită, să știu ca sunt în siguranță, să pot merge acasă fără frica de a le aduce și părinților vreo ploșniță”, afirmă studenta.

Ploșnițe în Căminul Grozăvești. DSP, amendă de 8000 de lei

Ploșnițe. Sursa foto Dreamstime.

Ploșnițe în Căminul Grozăvești. DSP, amendă de 8000 de lei

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a efectuat un control în cadrul unității. În urma acestuia,  Universitatea din București a fost sancționată cu 8.000 de lei. Concluziile inspectorilor au fost că administrația nu a încheiat un contract pentru servicii de dezinsecție și deratizare pentru căminul B.

„Căminul studențesc B - Universitatea București nu deține contract de prestări servicii DDD. Procedura de licitație a fost demarată înaintea începerii anului universitar 2023-2024, însă datorită viciilor invocate de participanți și acționării în instanță nu a fost finalizată încheierea contractului.Ultimele operațiuni dezinsecție/deratizare au fost efectuate în lunile iunie, iulie 2023. Contractul cu societatea care va presta servicii DDD va fi încheiat în cursul acestei săptămâni.”, a transmis șefa DSP București, Cristina Pelin.

Inspectorii de Sănătate Publică vor continua monitorizarea complexului.