Plombele dentare, interzise în România. Ce conțin și cât de dăunătoare sunt
- Antonia Hendrik
- 31 iulie 2024, 21:08
Plombele de amalgam sau plombele „de metal” sunt folosite de multă vreme în cabinetele de stomatologie deoarece nu erau cunoscute riscurile anumitor metale pentru sănătatea pacientului.
Plombele de amalgam vor fi interzise în România
Plombele dentare din amalgam vor fi interzise în UE de anul viitor deoarece în compoziție se folosește mercur. Așadar, stomatologii nu vor mai avea voie să folosească acest tip de plombe din cauza toxicității.
Colegiul Medicilor Stomatologi a anunțat că va organiza o campanie de informare a populației privind riscul după folosirea acestor plombe. Studiile arată că plombele de amalgam pot elibera în timpul mestecării concentrații mici de mercur, care se adună în țesuturi și pot provoca intoxicații cronice.
Amalgamul este un material rigid care cauzează adesea fisuri în structura dintelui. Iar datorită culorii metalice închise și a oxidării în timp, produce un halou întunecat, vizibil prin smalțul dinților. Acestea sunt și motivele pentru care plombele de amalgam vor fi eliminate.
Substanțele toxice pot dăuna grav sănătății
Cercetările arată că substanța toxică din aceste plombe poate dăuna sistemului nervos, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar. Plombele dentare din amalgam sunt agreate de români deoarece nu sunt scumpe și rezistă foarte mult.
Plombele de amalgam vor fi interzise în România. Sursa foto: Pixabay
Persoanele care decid să elimine acest tip de plombe vor evita expunerea la mercur. Înlocuirea lor cu unele din material compozit cu aspect natural vor fi mult mai estetice.
Medicii stomatologi mai avertizează că dacă plombele de amalgam sunt crăpate ori prezintă o degradare severă, trebuie eliminate imediat. De asemenea, amalgamul dentar a fost interzis la copii sub 15 ani, dar și femeilor însărcinate sau care alăptează.
Plombele de amalgam trebuie eliminate cu mare atenție
Medicii mai avertizează că atunci când se trece la eliminarea amalgamului operațiunea trebuie efectuată cu mare atenție, pentru a proteja sănătatea pacientului și a personalului medical.
Mai trebuie subliniat faptul că amalgamul dentar este principala sursă de mercur din corpul uman. Studiile sunt cele bazate pe autopsii arătând o creștere de 2 până la 5 ori a nivelului mercurului în sânge și urină la indivizii decedați cu obturații de amalgam și de 2 până la 12 ori în țesuturile lor, informează kidental.ro.