Ploile torențiale au făcut ravagii. Autoritățile au mari probleme. Mii de oameni, în impas

Ploile torențiale au făcut ravagii. Autoritățile au mari probleme. Mii de oameni, în impas

Ploaia abundentă căzută peste orașul Orșova a creat mari probleme cu apa potabilă și menajeră.

Din cauza ploii torențiale care a căzut la Orșova, aproximativ 10.000 de locuitori ai localității au rămas fără apă. Pentru că era plină de mâl, autoritățile au fost nevoite să întrerupă furnizarea. Fenomenul a fost provocat de cantitatea însemnată de apă revărsată la Orșova.

Până la remedierea situației, una neclară în acest moment, locuitorii din orașul Orșova își cumpără apă potabilă din magazine, iar cu apă menajeră se alimentează de la cisternele pompierilor.

”La priza de captare din localitatea Topleț (județul Caraș Severin) a apărut un fenomen inexplicabil, un grad mare de turbiditate al apei, un fenomen de aluvionare excesivă. Nu știm din ce motiv s-a petrecut acest lucru, se pare că din cauza precipitațiilor abundente, dar s-ar putea și din cauza unor mișcări tectonice. Am dispus, împreună cu DSP Mehedinți, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orșova, pentru că reprezintă în momentul de față un pericol pentru sănătatea orșovenilor, urmând ca ISU Mehedinți și autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, spune prefectul Cristinel Pavel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inginerul Cornel Meilescu, expert hidro-geolog, care a analizat situația la fața locului împreună cu prefectul Cristinel Pavel, spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Topleț este un fenomen excepțional.  ”Izvorul carstic de la Bîrza este un izvor destul de stabil din punct de vedere fizico-chimic. Ceea ce s-a întâmplat acum este un fenomen cu totul excepțional.

Cauzele sunt naturale, iar fenomenul va dura ceva timp până se reduce această creștere a suspensiilor. Izvorul are o zonă destul de largă, el captează ape de peste 20 de km ca distanță din Munții Mehedinți și Podișul Mehedinți. În toată această succesiune de galerii posibil să se fi acumulat cantități mari de mâl și ceva fenomene naturale au dus la mișcarea posibil a acestora, iar apele au spălat și au ajuns la izvor”, a precizat ing. Cornel Meilescu.