Ploile se întorc în România. Meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică. Sunt așteptate averse torențiale, vijelii și grindină

Ploile se întorc în România. Meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică. Sunt așteptate averse torențiale, vijelii și grindină Sursă: arhivă EVZ

Începutul lunii iulie aduce vreme capricioasă în mai multe regiuni ale țării. După câteva zile caniculare, ploile revin în România. Meteorologii anunță furtuni violente, ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină. În timp ce unele regiuni sunt afectate de ploi, în altele temperaturile continuă să crească.

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) anunță o vreme capricioasă în România la începutul acestei săptămâni. Luni și marți sunt anunțate averse restrânse, în centrul, estul și sud-estul țării, în zona deluroasă din Oltenia, Muntenia, Moldova, dar și în zonele de munte. Miercuri, instabilitatea atmosferică va fi din nou accentuată, mai ales în jumătatea de vest a țării, unde sunt așteptate ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.

„Luni și marți, fenomenele meteorologice se vor înregistra pe arii mai restrânse, în centrul, estul și sud-estul țării, în zona deluroasă din Oltenia, Muntenia, Moldova, dar și în zonele de munte.

Miercuri, instabilitatea atmosferică va fi din nou accentuată, mai ales în jumătatea de vest a țării. Sunt așteptate furtuni violente, ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină, instabilitate care se va menține accentuată până aproape de finalul săptămânii”, a explicat Mihai Huștiu, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regiunile din România unde temperaturile continuă să crească

Meteorologul ANM susține că, în timp ce în unele regiuni sunt anunțate ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină, în alte regiuni temperaturile continuă să crească. În Lunca Dunării și Bărăgan, dar și în Muntenia, sudul Moldovei și vestul Dobrogei sunt anunțate zile caniculare. Marți, miercuri și joi, în aceste regiuni valorile din termometre vor ajunge la 35 - 36 de grade Celsius.

„Pe de altă parte, temperaturile sunt în creștere. Marți, miercuri și joi vom avea parte de caniculă, în Lunca Dunării și Bărăgan, dar și în Muntenia, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, unde temperaturile maxime vor atinge valoarea de 35-36 de grade.

Cu alte cuvinte, va fi o săptămână în care țara va fi împărțită între caniculă, în partea de sud-est a țării, și furtuni puternice, începând de miercuri, în special în jumătatea de vest, urmând ca spre weekend canicula să se domolească și temperaturile să scadă în partea de sud-est", a explicat meteorologul ANM Mihai Huștiu.

Cod galben de instabilitate atmosferică în 12 județe

ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil în 12 județe. Avertizarea intră în vigoare luni, 3 iulie, începând cu ora 12:00 și expiră la ora 21:00.

„În Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55...60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, avertizează specialiștii ANM.