Ploile abundente care au lovit Europa Centrală și de Est începând de sâmbătă prevestesc inundații ce ar putea avea o „amploare fără precedent”, au avertizat hidrologii și experții climatici.
Potrivit estimărilor lui Liz Stephens, profesoară la Universitatea Reading din Marea Britanie, specializată în riscuri climatice și reziliență, aceste inundații se anunță a fi cele mai severe din regiune de la cele din 2002, care au afectat orașele Praga, Dresda și Viena.
Ploile masive amenință cu inundații de amploare
„S-au tras învăţăminte din inundaţiile majore din Europa din 2002 şi 2021, dar în unele locuri prognozele anunţă inundaţii de o amploare inedită, iar istoria ne-a arătat că oamenii sunt adesea surprinşi de consecinţele a priori inimaginabile pe care le poate avea un astfel de eveniment”, a menționat Stephens.
Hannah Cloke, profesoară de hidrologie la aceeași universitate, a urmărit în acest weekend, cu o combinație de uimire și groază, cum previziunile se adeveresc.
Potrivit ei, ploile au fost atât de puternice încât hărțile de precipitații, care folosesc culori stridente pentru a indica cantitățile mari de ploaie, au rămas fără nuanțe, fiind nevoie să se folosească alb.
„Precipitaţii extrem de intense au fost observate de-a lungul frontierei ceho-polone, iar previziunile noastre pentru anumite râuri şi în aval indică inundaţii care ar putea depăşi standardele experimentate până în prezent”, a mai spus specialista.
Furtunile, alimentate de temperaturile de la suprafața mării
Malcolm Mistry, profesor asistent la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a explicat că furtuni precum Boris sunt alimentate în principal de temperaturile ridicate ale apei de la suprafața mării, care favorizează evaporarea umidității.
Cu alte cuvinte, cu cât apa mării este mai caldă, cu atât furtuna se încarcă cu mai multă energie pe măsură ce se deplasează.
Specialistul a explicat că, în cazul ciclonului Boris, factori atmosferici precum un front rece de origine arctică și jet stream-ul, alături de influența reliefului, în special munții, au jucat un rol în încetinirea mișcării ciclonului, ceea ce a dus la o cantitate mare de precipitații într-un interval de timp foarte scurt.
Fenomenele climatice severe, din ce în ce mai frecvente
Malcolm Mistry a adăugat că pentru a determina dacă schimbările climatice au contribuit la formarea ciclonului Boris sunt necesare analize suplimentare, bazate pe date istorice și modele climatice.
Totuși, studiile recente au arătat că astfel de evenimente devin tot mai frecvente în contextul încălzirii globale, inclusiv la latitudini mai nordice.
„Câteva săptămâni mai târziu, zone vaste se pregătesc pentru multe ploi. Exact tipul de condiţii care devin din ce în ce mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice”, a adăugat Hannah Cloke.
Conform acesteia, mai avem mult de muncit pentru a ne adapta la această nouă normalitate.
Totuși, oamenii de știință sunt optimiști că o reducere mai rapidă și imediată a emisiilor de gaze cu efect de seră va contribui la prevenirea unui număr mai mare de astfel de evenimente în deceniile viitoare, a mai spus specialista, potrivit Agerpres.