Plimbare cu tramvaie de epocă | FOTO

Plimbare cu tramvaie de epocă | FOTO

Replica primului tramvai care a circulat vreodată în România, tras de cai, va putea fi admirată sâmbătă, la Timişoara. Aceasta va defila pe străzile oraşului, alături de alte tramvaie de epocă, în cadrul unei parade organizate de municipalitate.

Sâmbătă, cu ocazia Zilelor Cartierului Fabric, Regia Autonomă de Transport Timişoara scoate pe traseu patru dintre faimoasele sale tramvaie vechi. Timişorenii sunt aşteptaţi la o plimbare cu parfum retro, în acompaniamentul fanfarei. Astfel, seara, de la ora 19,30, în Piaţa Traian vor defila vagonul Timiş 2, Gemenele, vagonul platformă şi tramvaiul turistic. Acestea vor porni în coloană pe traseul Piaţa Traian - Piaţa Badea Cârţan - Gara de Est - UMT - Piaţa Virgil Economu - Piaţa Traian. Prima linie de tramvai din România

Cartierul Fabric are semnificaţie specială pentru regia timişorenă de transport. Pe traseul Fabric - Cetate a circulat, pentru prima dată, la 8 iulie 1869, tramvaiul tras de cai. Acesta a fost, de altfel, primul tramvai care a circulat vreodată în România. Prima linie de tramvai cu cai a fost costruită sub conducerea inginerului elveţian Enric Baader. Pe această linie a circulat primul tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al României. Primul tronson de linie executat a fost cel dintre piaţa Sf. Gheorghe şi Fabric (ospătăria "Regina Engleză") şi avea o lungime de numai 6 kilometri. Din păcate, niciun atelaj din acea perioadă nu s-a păstrat. În anii 90, Regia de Transport a construit o replica a tramvaiului tras de cai, cu ocazia aniversării a 125 de ani de existenţă.

Plimări gratuite

Ne puteți urmări și pe Google News

Timişorenii pot participa la parada de sâmbătă, fie în Gemene, fie în vagonul turistic, în timp ce fanfare va cânta din vagonul Timiş 2. Călătoriile vor fi gratuite. Cel mai vechi dintre vagoanele scoase pe traseu este cel platformă, care a împlinit 112 ani de când a ieşit pe poarta Grazer Wagonfabric. Gemenele se ţin aproape, cu cei 85 de ani de când au fost fabricate, la TC Timişoara.