Peste 81% dintre români preferă plăţile POS, mai ales în perioada sărbătorilor. Astfel, specialiștii au observat un trend descendent în ceea ce privește utilizarea numerarului.
În perioada sărbătorilor, românii preferă să facă plăți cu cardul. Astfel în această perioadă, folosirea numerarului tinde să scadă semnificativ. Obișnuiti deja cu acest trend, mulți dintre români susțin că vor folosi mai des cardul în 2024.
Mai multe plăți cu cardul
În această perioadă, românii folosesc cardul bancar pentru plăți la supermarket sau hypermarket. Peste 81% dintre aceștia prefer, mai nou, să își achite cumpărăturile cu cardul.
Odată cu acest trend ascendent pe segmentul de plăți cu cardul, cele achitate cu numerar pierd teren, arată un studiu recent.
„Plăţile la POS sunt preferate mai ales pentru cumpărături la supermarket sau hypermarket (81%), iar respondenţii plătesc mai degrabă cu cardul pentru: electrocasnice sau alte cumpărături scumpe (73%), utilităţi (71%), cumpărături zilnice/săptămânale (66%), excursii (63%), cadouri de Crăciun/sărbători (61%), rate, credite, taxe administrative (60%)", susţin autorii analizei de piață.
Cardul de salariu, cel mai utilizat
Potrivit cercetării, românii preferă cardul de debit/cardul de salariu pentru a-și achita cumpărăturile. Studiul a arătat că acesta este deținut de 85% dintre respondenţi. De altfel, o parte dintre români preferă să facă plăți cu ajutorul serviciilor mobile banking. Acestea sunt folosite de peste 70% dintre respondenţi. Totodată, 45% dintre români folosesc des cardul de cumpărături.
Pe de altă parte, 39% dintre respondenţi au declarat că dețin un cont la o bancă digitală (fintech). Alți 26% de cetățeni au menționat că au fost nevoiți să apeleze la un credit de nevoi personale.
Plăți cu cardul, în detrimentul numerarului
Studiul a arătat că persoanele de 45 de ani folosesc cardul de salariu într-o proporție de aproape 92 %. În același timp, doar 65% dintre respondenții de până în 25 de ani folosesc acest produs.
„Respondenţii cu venituri ridicate sunt într-o măsură mai mare utilizatori de servicii bancare, inclusiv clienţi ai băncilor digitale, în privinţa cărora s-a observat cea mai mare incidenţă a utilizării (46%) la tinerii din categoria de vârstă 24-34 de ani, comparativ cu segmentul 56+ ani (25%)", arată inițiatorii studiului.
Românii nu reușesc să pună bani deoparte
Același studiu a reliefat că 30 % dintre femeile din România nu reușesc să economisească. În cazul bărbaților procentul înregistrat a fost de 22 %. De altfel, doar 8% dintre respondenți au estimat că vor economisi în viitorul apropiat. Majoritatea românilor au declarat că intenționează să economisească bani pentru o eventuală criză financiară sau pentru urgențe medicale.