Plata pensiilor și a alocațiilor în luna aprilie. Zilele în care se dau banii

Plata pensiilor și a alocațiilor în luna aprilie. Zilele în care se dau banii Sursa foto: pxhere.com

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova a anunțat că a fost finanțată prima tranşă de bani pentru plata  pensiilor şi alocaţiilor sociale pentru luna aprilie, în valoare de 73 milioane lei.

Finanțarea pensiilor şi alocaţiilor sociale achitate prin intermediul instituţiilor bancare va fi la data de 2 aprilie, iar la data de 5 aprilie urmează a fi finanțate alocaţiile nominale de stat și alocațiile lunare de stat.

Plata pensiilor și a alocațiilor

”Transferul pentru indemnizațiile unice la nașterea copilului, indemnizațiile pentru creșterea copiilor, indemnizațiile pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiile paternale se va face în zilele de 1, 5, 12 şi 22 aprilie. Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și indemnizațiile de maternitate vor fi finanțate în data de 8, 15 și 19 aprilie.

CNAS depune efort continuu pentru a simplifica accesul cetățenilor la informații utile din domeniul asigurărilor sociale de stat și a îmbunătăți procesul de interacțiune cu plătitorii de contribuții la Bugetul de Asigurări Sociale de Stat”, au transmis reprezentanții CNAS, printr-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensiile, indexate cu 6% de la 1 aprilie

De la 1 aprilie, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 6%. Astfel, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă în Republica Moldova va fi de 2.777,86 lei. Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi în cazul dizabilității severe – 2.083,40 lei, în cazul dizabilității accentuate – 1.944,50 lei, iar în cazul dizabilității medii – 1.388,93 lei.

Pensionari

Pensionari. Sursa foto: Dreamstime.com

Pensiile stabilite/reexaminate vor fi indexate cu 6% de la 1 aprilie, în temeiul Legii privind sistemul public de pensii: pensiile pentru vechime în muncă, pensiile funcționarilor publici, pensiile colaboratorilor vamali, pensiile militarilor, plățile periodice și lunare capitalizate, precum și indemnizațiile de dizabilitate stabilite etc. De asemenea, cu 6% se vor indexa prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat.

În cazul pensiei, indexarea se va aplica ]n cazul celor care nu depășesc salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul în curs, adică 13. 700 de lei. În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime.