Anul 2025 vine cu o serie de modificări în ceea ce privește plata în numerar, în Republica Moldova. Potrivit unui proiect votat de Parlament în februarie 2024, plățile în numerar la cumpărarea bunurilor imobile vor fi acceptate doar dacă valoarea imobilului nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (1,37 milioane de lei). Proiectul mai prevede că, în cazul cumpărării unui mijloc de transport, sunt acceptate 50 de salarii medii pe economie (685 mii de lei).
Concret, potrivit expunerii de motive, proiectul de lege prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2025. În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100. 000 cumulativ lunar sau anual.
Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice. „Agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru plata muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național”, se mai arată în proiect.
Se schimbă și comisioanele
Noile măsuri vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice. Limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100.000 de lei pentru o plată:
„Pentru situațiile în care persoanele fizice la procurarea bunurilor imobile și mijloacelor de transport în valoare ce nu vor depăși limitele stabilite (100 și 50 salarii medii prognozate) vor dori să efectueze achitarea prin transfer și vor trebui să depună numerarul disponibil la cont, vor depune declarații pe proprie răspundere privind proveniența banilor”.
Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar se vor aplica amenzi în mărime de la 3% la 10% din sumă.
Tendințe. Plata în numerar sau cu cardul
Plata cu cardul este preferată de tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Comoditatea și siguranța sunt principalele motive pentru care oamenii preferă cardul. Potrivit unui sondaj, o treime dintre locuitorii Moldovei au plătit cumpărăturile cu un card digital înrolat într-un smartphone sau alt gadget care dispune de funcția NFC. Pentru 39 % dintre ei, astfel de plăți au devenit principala modalitate de plată în ultima perioadă. În plus, 35 % dintre deținătorii de carduri declară că, în următorii cinci ani, sunt pregătiți să renunțe, în general, la cardurile de plată din plastic, în favoarea celor digitale.