Reguli noi pentru plățile în numerar. Se aplică în toate statele UE

Reguli noi pentru plățile în numerar. Se aplică în toate statele UESursa Foto: Arhiva EVZ

Reguli noi pentru comercianții care acceptă tranzacții cu bani numerar. Uniunea European a elaborat un regulament care stabilește condițiile în care se pot face astfel de operațiuni.

Regulamentul nr. 1.624/2024 a apărut recent în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se va aplica direct în toate statele membre. Astfel, autoritățile naționale nu vor trebui să adopte acte normative suplimentare, regulile fiind obligatorii pentru toată lumea.

Reguli noi pentru comercianți

Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați de riscurile pe care le comportă tranzacțiile cu bani numerar. Drept care au impus reguli noi pentru comercianții care efectuează astfel de operațiuni. Acestea vor intra în vigoare de la 10 iulie 2027, conform avocatnet.ro.

Noul regulament adoptat de Uniunea Europeană limitează plățile cu numerar la cel mult 10.000 de euro. Noile reguli sunt valabile în cazul plăților către comercianții de bunuri sau prestatorii de servicii, dar și în cazul operațiunilor dintre firme. Măsura se aplică indiferent dacă o tranzacție de peste 10.000 euro se face printr-o singură plată sau prin mai multe plăți.

„Persoanele care comercializează bunuri sau prestează servicii pot accepta sau efectua o plată în numerar numai până la concurența sumei de 10 000 EUR sau echivalentul în moneda națională sau în valută, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care par a avea o legătură între ele”, prevede regulamentul european.

Documentul stabilește că pentru operațiunile în numerar cu sume peste 3.000 de euro, devine obligatorie identificarea persoanei care face plata.

Uniunea Europeană, Republica Moldova

Uniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Excepție de la noul regulament

Aceste reguli care impun plafonul de 10.000 de euro în cazul tranzacțiilor cu numerar nu se aplică în anumite situații. Sunt exceptate persoanele fizice, dacă acestea nu acționează în exercițiul profesiei. De asemenea, nu sunt supuse măsurilor depunerile, de către persoane fizice, sau deschiderea depozitelor la bănci comerciale. În astfel de cazuri, tranzacțiile sunt raportate către instituțiile care se ocupă de spălarea banilor.

În schimb, autoritățile europene instituie obligativitatea identificării plătitorului în cazurile în care plățile depășesc 3.000 euro.

„Prin derogare (...), entitățile obligate aplică cel puțin măsurile de precauție privind clientela [privind identificarea clientului și verificarea identității clientului] atunci când efectuează o tranzacție ocazională în numerar în valoare de cel puțin 3 000 euro sau echivalentul în monedă națională, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin tranzacții legate între ele”, scrie în regulament.

Prin interzicerea plăților numerar pentru sume mai mari de 10.000 de euro se dorește reducerea riscurilor de spălare a banilor. Drept care, încălcarea acestor reguli va fi sancționată de fiecare stat național. Autorii regulamentului recomandă ca pedepsele să fie descurajante pentru cei ce inteționează să încalce legea.

Noile reguli vor fi aplicate de statele naționale

Regulamentul european va intra în vigoare în vara lui 2027 și va fi aplicat direct, în forma în care a fost elaborat, de toate statele membre. Documentul prevede că autoritățile naționale pot adopta și limite inferioare celei de 10.000 de euro, pentru plățile în numerar. Acest lucru va fi posibil doar după consultarea prealabilă cu Banca Centrală Europeană. În cazul în care apar modificări, statele membre au obligația să notifice Comisia Europeană.

Acolo unde există legislație care limitează plățile sub praguri sub 10.000 de euro, regulile se vor aplica în continuare. Dar și în astfel de situații, trebuie notificată Comisia Europeană.

În prezent, legea românească, nr. 129/2019, prevede că tranzacțiile în numerar de la 10.000 de euro în sus trebuie raportate autorităților din domeniul prevenirii spălării banilor.