Planurile Volksbank România prinvind creditarea şi depozitele. IN PLUS, cum rămâne cu intenţia de vânzare

Planurile Volksbank România prinvind creditarea şi depozitele. IN PLUS, cum rămâne cu intenţia de vânzare

Banca mamă a Volksbank România, una din băncile cu capital austriac de la noi, îşi va restrânge finanţările acordate filialei, ceea ce însă nu va afecta evoluţia băncii, a declarat pentru EVZ Lucian Cojocaru, vicepreşedintele Volksbank România.

"Noua strategie a băncii, adoptată încă de anul trecut, prevede că Volksbank îşi va concentra eforturile pentru a îmbunătăţi raportul credite-depozite, ceea ce înseamnă implicit că segmentul de economisire va beneficia de mai multă atenţie. Pe de altă parte, în contextul actual al pieţei, potenţialul de creştere a creditării este în continuare limitat", a mai spus acesta.

La finele anului trecut, Volkbank avea de peste cinci ori mai multe credite decât depozite. Valoarea creditelor la sold era la 31 decembrie 2010 de 3,2 miliarde de euro, în timp ce valoarea depozitelor de 580 de milioane de euro. De unde va găsi banca resurse pentru creditele noi

Finanţarea creditelor noi ar trebui făcută, potrivit băncii centrale din Austria, din depozite atrase de pe piaţa locală şi din credite accesate de banca locală de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau de la Banca Europeană pentru Investiţii. Forma finală a noului plan al băncii centrale a Austriei va fi prezentată până la finele anului.

Lucian Cojocaru spune că, în cazul Volksbank România "nu a existat o comunicare pe această temă cu banca mamă, având în vedere că este încă prematur". Banca nu a a derulat în trecut parteneriate cu BEI şi BERD, cele două intituţii de finanţare prin care pot fi suplimentate finanţările băncilor locale, dar asemenea colaborări ar putea avea loc în viitor.

"Nu există negocieri pe această temă în prezent. Totuşi, astfel de parteneriate au existat cu alte subsidiare din fostul grup VBI- Volkbsank Ungaria, Volksbank Cehia. Atât BEI, cât şi BERD derulează programe prin care băncile devin parteneri şi oferă companiilor din sectoare considerate "prioritare" de finanţatorii internaţionali acces la finanţare din surse BEI şi BERD, spune Lucian Cojocaru.

Vânzarea Volksbank România se amână pentru următorii 2-3 ani Banca este de aşteptat să intre pe profit anul următor, iar planurile de vânzare se amână pentru următorii 2-3 ani, luând în calcul actualul context internaţional, spune Lucian Cojocaru. Iată mai jos pe ce se va concentra strategia Volksbank în România anii următori.

EVZ: Ce strategie veţi adopta pe partea de depozite? Veţi creşte dobânzile oferite deponenţilor? Pe ce vă veţi concentra: pe depozite în lei sau în euro? Lucian Cojocaru: Strategia Volksbank este să ofere câştiguri atractive pentru deponenţi. Oferta actuală a băncii - 7% la ei, 4% la euro- poziţionează banca printre cele cu dobânzi atractive, însă nu iese din liniile "normale" ale pieţei. Şi în viitor, în cazul în care vor exista variatii ale dobânzilor oferite pe piaţă, strategia este de a veni cu oferte bune, însă tot în linie cu ofertele concurenţilor.

Ce strategie veţi adopta pe partea de creditare? Credeţi că planurile de până acum ale băncii pe acest segment vor putea fi susţinute de resursele pe care le va avea la dispoziţie banca? Strategia până în 2015 prevede ca obiectiv principal îmbunătăţirea rapotului credite-depozite. Oferim credite, dar nu acestea vor fi principalul motor de business. Creşterea cotei de piaţă pe depozite şi îmbunătăţirea raportului dintre credite şi depozite sunt principalele obiective, cu efectele colaterale pe care le implică - inclusiv scăderea cotei de piaţă pe segmentul de credite. Îşi păstrează banca mama intenţia de vinde filiala locală? Este vorba de o intenţie de a vinde, însă peste 2-3 ani, după implementarea noii strategii pentru Volksbank România şi dupa ce economia Europei va depăşi actualul context nefavorabil.

Când vă aşteptaţi ca noua strategie bancară să readucă Volksbank România pe profit? Noi ne dorim ca anul viitor să fim pe plus, inclusiv pe Standardele Româneşti de Contabilititate. Însă există în continuare incertitudini legate de costul riscului.

Ne puteți urmări și pe Google News