Premierul Albaniei, Edi Rama, are în plan crearea unui nou stat în Europa, unul musulman și autonom, în Albania, după modelul Vaticanului, potrivit publicației grecești News Beast.
Edi Rama vrea să schimbe Europa
Prim-ministrul albanez Edi Rama a promis că va construi o enclavă suverană la Tirana pentru frăția religioasă islamică a ordinului Bektași, după modelul Vaticanului, relatează New York Times.
Potrivit ziarului american, acest stat va fi de aproximativ de patru ori mai mic decât Vaticanul, ocupând o suprafață de aproximativ 110 hectare. În această zonă va fi permis consumul de alcool, iar femeile vor avea libertatea de a se îmbrăca după cum doresc, fără restricții asupra stilului de viață.
Albania intenționează să ofere noului stat propria administrație, pașapoarte și granițe. Rama a anunțat că își va prezenta în curând planurile cu privire la acest nou stat suveran, care va fi numit „Statul autonom al Ordinului Bektași”.
Care ar fi scopul acestui nou stat din Europa
Capitala acestui nou stat va fi la Tirana și principalul său scop va fi promovarea toleranței religioase. O echipă juridică, din care fac parte inclusiv avocați internaționali, lucrează la un proiect de lege pentru definirea suveranității noului stat, care va trebui să fie aprobat de parlament.
Însă nu este clar ce țări, în măsura în care ele există, vor recunoaște noul stat. Rama, care se declară un catolic nereligios, a spus că doar câțiva dintre colaboratorii săi apropiați cunosc acest plan și că încă nu a informat state aliate precum Statele Unite.
Interpretare laxă a Coranului și misticism
Combinând o interpretare laxă a Coranului cu misticismul, elemente ale Turciei pre-islamice și devotamentul față de înțelepți din trecut cunoscuți sub numele de derviși, ordinul Bektași și-a mutat sediul la Tirana din Turcia în urmă cu aproape un secol, când Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia, i-a interzis activitatea.
Cine erau Bektașii și ce rol au jucat în Europa
Considerați eretici de mulți șiiți și sunniți conservatori și supuși timp de secole la persecuții în țările musulmane, bektașii au dominat în Albania și în țările învecinate, precum Kosovo și Macedonia de Nord, începând cu cucerirea Balcanilor de către Imperiul Otoman în secolele al 14-lea și al 15-lea.
Membrii sectei au jucat un rol proeminent în trezirea națională a Albaniei împotriva stăpânirii turcești, promovând o versiune laxă a islamului care a ajutat la coalizarea marilor comunități de musulmani și creștini din interiorul țării pentru cauza independenței.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)