Planul teribil al lui Vladimir Putin, demascat de la cel mai înalt nivel: "Este absolut înfricoșător"
- Simona Suciu
- 28 februarie 2022, 23:35
Unele mișcări tactice ale armatei ruse în Ucraina nu au avut nicio logică, potrivit unor oficiali de la București. Aceleași surse susțin însă că amenințările cu armele nucleare sunt înfricoșătoare și nu trebuie ignorate. Chiar dacă par doar un gest al disperării lui Putin.
Potrivit unor oficiali de la București, armata rusă a făcut o serie de greșeli tactice în războiul din Ucraina: „Nu putem înțelege nimic din ce au vrut să facă cu planificarea acțiunii militare. Nu are nicio logică ce fac. Au mizat pe o lipsă de voință a ucrainenilor. Nu au evaluat la adevărata măsură capacitatea de răspuns a Ucrainei. Ceea ce s-a întâmplat armatei ruse se datorează faptului că planificatorii lor nu au văzut necesitatea asigurării resurselor logistice“.
Anunț diabolic al lui Putin
Amenințările nucleare ale lui Putin vin din disperare, dar nu trebuie ignorate. „Decizia de activare a forțelor de descurajare strategică este absolut incredibilă. Singurul motiv este cel al disperării. Nu există niciun minim motiv să fi recurs la aceast instrument.
Faptul că vorbește despre forțele nucleare este absolut înfricoșător. Aici este nevoie de tot ceea ce poate să însemne o restartare a analizei. Să vedem unde se poate ajunge. Numai faptul că a anunțat chestiunea asta este diabolic. Chiar dacă a folosit anunțul cu scop tactic militar tot trebuie luate măsuri. Centrul de greutate pentru acțiunea militară a Rusiei a fost și rămâne Kievul“, potrivit acelorași oficiali.
S-au purtat discuții și cu premierul din Republica Moldova pe tema crizei din Ucraina. S-a avut în vedere analizarea capacității celor două poliții de frontieră de gestiona situația. Sunt peste 40.000 de ucraineni în Moldova. Care au rămas, nu sunt în tranzit. Nu există informații că că ar fi vizată de un conflict și Republica Moldova.
Sprijin pentru Ucraina
După ce Ungaria a refuzat ca armamentul pentru Ucraina să treacă pe teritoriul ei, România ia în calcul această posibilitate. În plus, va trimite carburanți în Ucraina.
„Există solicitarea și analizăm ca armamentul militar pentru Ucraina să treacă prin Romania. Fără ajutor Ucraina nu mai rezistă mult timp. Am putea să le furnizam aparate de zbor, dar suport aerian nu își asumă nimeni. Avem în plan să trimitem carburant în Ucraina. Au nevoie după distrugerea depozitelor. Carburantul este din rezerva de stat. La nivelul spitalelor militare s-a discutat despre tratarea răniților militari. Și cele civile sunt pregătite“, oitrivit acelorași surse.
România își dorește independență energetică și se fac demersuri în acest sens. „Una dintre discuțiile principale ale coaliției este adoptarea legii off shore. Fără ea nu putem să ne dezvoltăm o strategie energetică. Lucrăm îndeaproape cu Grecia și Bulgaria ca atunci când vom exploata gazul din Marea Neagră să meargă și spre ei.
Am discutat încă din noiembrie-decembrie și cu OMV și Romgaz despre exploatarea din Marea Neagră. Le-am cerut sporirea cantității de gaze extrase din offshore și sporirea capacității de depozitare“, a explicat surse de la Guvern.