Rusia și-a schimbat strategia de securitate, iar actuala poziție adoptată de Moscova nu pare să facă altceva decât să alerteze Occidentul. Șeful Delegației Uniunii Europene (UE) în Federația Rusă, Markus Ederer, a transmis, joi, 3 martie, că autoritățile ruse discută despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în mod „tactic”, cu scopul de a detensiona conflictul provocat de invazia Ucrainei.
Utilizarea „tactică” a armelor nucleare se află la nivel de discuție în Rusia, a spus ambasadorul UE din Rusia, Markus Ederer, excluzând, însă, un „Armagedon” nuclear declanșat, fără motiv, de forțele de la Moscova.
Discuții la nivel înalt în Rusia despre războiul nuclear
„În cercurile corespunzătoare (de la Moscova - n.r.) există o dezbatere despre utilizarea armelor nucleare tactice. (...)
Este vorba despre a arăta că, dacă inamicul își continuă avansările, armele nucleare sunt o opțiune”, a declarat Markus Ederer în cadrul unei intervenții la Subcomisia pentru drepturile omului a Parlamentului European.
Ederer s-a referit la posibila amenințare cu arme atomice din partea regimului președintelui rus Vladimir Putin și a precizat că UE nu are „agenți de informații” care să poată furniza aceste informații, deși a subliniat că a existat o „schimbare în formularea strategiei de securitate rusești”.
Putin este gata de atac, dacă se simte amenințat
„Un dispozitiv nuclear poate fi folosit pentru a opri un atac convențional asupra Rusiei. Este o doctrină de escaladare pentru a dezescalada conflictul”, a subliniat șeful Delegației UE în Federația Rusă, Markus Ederer, precizând totodată că nu știe dacă puterea atomică va fi folosită în cele din urmă în această criză.
„Nu știu dacă armele nucleare vor fi folosite, nu spun asta mai ales acum, în contextul actual”, a spus el.
Ambasadorul comunitar a recunoscut că este uneori îngrijorat de „limbajul pe care îl folosim” atunci când vorbim despre un „război economic”, din cauza sancțiunilor pe care UE le-a impus Rusiei.
„Percepțiile afectează și realitatea și există percepții care pot favoriza ideea că suntem în război cu Rusia, iar aceasta poate fi o justificare pentru a continua să mergem înainte”, a avertizat el.
Ultima fază a escaladării războiului
Diplomatul european a avertizat, de asemenea, că „poate că nu am ajuns la ultima fază a escaladării”.
„Kremlinul urmează o cale de escaladare și nu cred că aceste discuții de pace fac parte dintr-un plan în care diplomația prevalează”, a spus el despre negocierile dintre delegațiile din Rusia și Ucraina.
Ambasadorul UE la Moscova a explicat că „agresiunea rusă este paralizată într-o anumită măsură, dar, datorită superiorității lor, rușii își vor atinge unele dintre obiective”.
Rusia nu va ieși înfrântă din luptă
„Președintele rus nu este dispus să se vadă ca un învins pe câmpul de luptă , așa că întrebarea este cum să iasă din această dinamică a escaladării. Ceea ce vedem acum este ceea ce se califică drept dominație a escaladării”, a spus el, adăugând că „în mentalitatea noastră europeană nu ar trebui să subestimăm gradul de escaladare la care este dispus să ajungă președintele rus”.
De asemenea, Markus Ederer a făcut aluzie la intervențiile europarlamentarilor cu privire la posibilitatea de a „încerca să influențeze atitudinea Rusiei”.
„Nu ne pricepem prea bine la asta și nu cred că nici Kremlinul nu se va lăsa influențat de noi”, a recunoscut el, adăugând că „facem deja unele greșeli”, potrivit agenției de presă EFE.
Erorile comise de Uniunea Europeană
De exemplu, ambasadorul UE la Moscova a regretat că unele state membre au încetat să mai elibereze vize pentru cetățenii ruși și a cerut să „revizuiască” această situație și să țină cont și de „studenți, segmentul de populație care caută informații online și nu prin intermediul presei oficiale”.
„Există universități europene care au început să își expulzeze studenții ruși. Aceasta este o mare greșeală. Ceea ce ar trebui făcut este să extindem masiv programul Erasmus, să invităm noile generații să vadă cum trăim și cum gândim noi”, a spus șeful Delegației UE în Rusia.
În ceea ce privește încălcarea spațiului aerian suedez de către patru avioane de luptă rusești, Markus Ederer a indicat că este „un model foarte comun pe care Rusia îl folosește în acest caz pentru a escalada conflictul și a domina”.