Planul monstruos al lui Vladimir Putin! Ce ţară urmează să atace. Va fi măcel

Sursă: Malivoja | Dreamstime.com

Locuitorii din Republica Moldova se tem ca nu cumva țara lor să devină următoarea țintă a lui Putin. Atacul din Odesa strârnește multă îngrijorare. Mai mult, 2.000 de soldați ruși sunt pe teritoriul țării și păzesc un depozit plin de muniție.

Războiul din Ucraina nu pare că se apropie de final, iar trupele ruse bombardează oraș după oraș. Putin este imprevizibil și nimeni nu știe care va fi următoarea lui mișcare. Din cauza acestor incertitudini, locuitorii din Republica Moldova se tem ca nu cumva țara lor să devină următoarea țintă a armatei ruse, relatează Euronews.

De la declanșarea conflictului din 24 februarie, peste 300.000 de persoane  din Ucraina, s-au refugiat în Republica Moldova. Temerile oamenilor din Republica Moldova s-au accentuat mai ales după mișcările de trupe din zona Transnistriei și a atacului Rusiei asupra Odesei. Orașul, situat în sudul Ucrainei este la doar 60 de km de Palanca, cel mai apropiat oraș de la granița cu Republica Moldova.

Păreri împărțite

Un cercetător de la Academia de Științe din Moldova susține că principala întrebare care este pe buzelee tuturor este dacă Rusia se va limita la Ucraina sau va ataca și alte teritorii care au aparținut în trecut Uniunii Sovietice.

„Rușii s-ar putea să nu se oprească la Odesa, ci să vină în Transnistria și Moldova. Sper să nu se întâmple asta, dar posibilitatea există”, a avertizat cercetătorul.

Unii locuitori de peste Prut nu cred însă că Rusia își va extinde invazia în țara lor. „Nu cred că rușii vor ajunge în Moldova. Ce să vrea de aici, vinurile noastre? Cred că vor opri la Nistru“, a spus Gheorghe, un bărbat de 63 de ani care lucrează ca paznic de noapte.

Depozit de muniție păzit de ruși

O altă îngrijorare a Republicii Moldova este faptul că în țară au rămas, după conflictul din Transnistria, 2.000 de soldați ruși susținuți de Moscova. Grupul Operativ al Trupelor Ruse, cum se numește acum, raportează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse, care are sediul la Sankt Petersburg. Militarii nu au un mandat legal în Republica Moldova, dar se ocupă de paza unui vechi depozit de muniție sovietică din Cobasna, localitate situată la granița cu Ucraina. Aici se află 20.000 de tone de muniție.

În același loc sunt păstrate și materialele explozive din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, materiale ce au fost aduse în Moldova din Germania și fosta Cehoslovacie, după căderea Zidului Berlinului în anul 1991.