Planul lui Trump de a IZOLA Iranul FUNCȚIONEAZĂ

În ciuda promisiunilor UE că va proteja companiile europene de sancțiunile americane, acestea se retrag masiv din Iran.

La doar câteva ore după intrarea în vigoare a primului val de sancțiuni împotriva Iranului, fabricantul german de automobile Daimler a renunțat la proiectul de a produce camioane Mercedes în Iran.

Aceasta, în condițiile în care UE a promis că va proteja toate companiile europene care fac afaceri cu Iranul, în tentativa de a salva Acordul Nuclear cu Republica Islamică.

„Nu aș fi surprins dacă mai multe companii vor urma exemplul Daimler”, a declarat germanul Frank Biller, expert în sectorul automobilistic, citat de Bloomberg. „Cu situația politică actuală, sunt convins că numeroase companii cel puțin se gândesc să-și suspende activitățile.”

După încheierea Acordului Nuclear, în 2015, companii din toată Europa – de la gigantul energetic francez Total la producătorul de mașini Volkswagen – au anunțat planuri de investiții în Iran.

Comerțul dintre UE și Iran a ajuns la peste 10 miliarde de dolari.

Cu toată retorica politică agresivă a Uniunii Europene, care a condamnat sancțiunile Iranului, companiile de pe continent sunt acum nevoite să pună în balanță pierderea potențială a clienților americani cu afacerile pe care le-ar putea face în Iran.

În luna mai, când Donald Trump doar amenințase că va reinstitui sancțiunile, grupul francez Total a anunțat că nu își poate asuma riscul să investească în Iran, din cauza marelui volum de operațiuni pe care îl derulează cu Statele Unite.

Un grup de alte companii, inclusiv companiile de automobile franceze Renault și Peugeot, au anunțat că renunță la afacerile cu Iranul.

„Oricine face afaceri cu Iranul NU va mai face afaceri cu Statele Unite. Îmi doresc PACEA MONDIALĂ, nimic mai puțin!”, a scris Trump pe Twitter marți.

„Sancțiunile împotriva Iranului au fost instituite. Sunt cele mai mușcătoare sancțiuni impuse vreodată, iar în noiembrie vor fi ridicate la un nivel superior.”