Planul lui Cioloș pentru preluarea USR

Planul lui Cioloș pentru preluarea USR

Demisia lui Nicușor Dan din USR a creat un teren propice pentru preluarea partidului de către Dacian Cioloș. Primul pas a fost deja făcut de către Cristian Ghinea, unul dintre oamenii fostului premier, prin impunerea unei poziționări a parlamentarilor USR față de o temă controversată, referendumul pentru redefinirea familiei, ceea ce a și provocat plecarea lui Nicușor Dan

Surse din USR au spus, pentru EVZ, că prin decizia de săptămâna trecută a Biroului Național se încearcă o poziționare doctrinară a partidului. „USR până la Congres și în campania electorală trecută nu a avut o definire doctrinară pe niciun subiect și există o apetență acum pentru a începe să se definească ideologic, doctrinar, să se poziționeze încet-încet în spectrul politic, iar acesta a fost primul pas”, au explicat sursele USR.

Ghinea strigă „șantaj”

Totul a început după ce Cristian Ghinea l-a acuzat, miercurea trecută, pe Nicușor Dan că și-a șantajat colegii cu demisia din partid pentru a bloca luarea unei poziții clare faţă de inițiativa Coaliției pentru familie, sprijinită de 3 milioane de români, de revizuire a Constituției. „S-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îşi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj”, a explicat Ghinea.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Dacian Cioloș a fost imaginea USR în campania pentru alegerile parlamentare, fi ind susținut de partid pentru funcția de premier FOTO: EVZ

Atât Ghinea, cât și Drulă sunt înscriși în platforma România 100 creată de Dacian Cioloș.

„Colegi de mâna a doua”

După o zi, Nicușor Dan își anunța demisia de onoare. „Simt o datorie față de oamenii care ne-au votat. Tema familiei este una intimă, foarte importantă pentru fiecare dintre ei. Și pentru că USR a fost votat și de oameni care sprijină acest referendum și oameni care nu îl sprijină, este convingerea mea că USR trebuie să se adreseze și unora și altora. (...) Această decizie vine să spună că unii dintre colegii noștri sunt colegi de mâna a doua”, și-a motivat gestul Nicușor Dan.

Portița deschisă nu-l readuce la șefia USR

Nicușor Dan a încercat să joace la două capete, precizând că s-ar reîntoarce în USR dacă un alt for de conducere revine asupra deciziei de poziționare a partidului împotriva referendumului. Totuși, reîntoarcerea în partid nu-i garantează și revenirea în funcția de președinte al formațiunii. Consiliul Politic al USR a fost convocat pentru 17 iunie, unde va fi analizată situaţia creată de demisia lui Dan. „Orice opțiune e deschisă. S-ar putea să fie aceeași decizie, s-ar putea să fie o răsturnare a celei din Biroul Național. Dacă se revine asupra votului, atunci Nicușor Dan se reînscrie în USR, ca membru”, au explicat surse din partid, pentru EVZ. Acum interimatul este asigurat de vicepreședintele USR, Elek Levente. „Clar va fi Congres pentru alegerea unui viitor președinte peste o lună. Nicușor poate candida din nou pentru șefia USR. Oricine poate candida la Congres”, au completat sursele USR.

USR și Cioloș, același ADN

Chiar dacă surse din interiorul mișcării lui Dacian Cioloș au declarat, pentru EVZ, că în prezent nu există „nicio implicare instituțională, organizațională între platformă și USR”, înscrierea multor parlamentari USR în organizația fostului premier este o realitate. De cealaltă parte, surse USR au precizat, pentru EVZ, că cele două tabere sunt complementare, iar după ce USR va prinde un contur ideologic și platforma România 100 se va dezvolta, fuziunea va fi următorul pas logic. „Calitatea oamenilor și determinarea lor sunt foarte asemănătoare. E același ADN. Platforma, din punct de vedere al agendei și al proiectelor, e la început. De aceea, pot fi asumate proiecte comune. Există suficientă marjă de apropiere pentru ca, într- un final, platforma să se transforme în partid și apoi să fuzioneze cu USR” au explicat surse din partid, pentru EVZ.

RA-APPS dă USR sediu în Casa Scânteii

Pe lângă plecarea lui Nicușor Dan, USR s-a confruntat cu probleme și în obținerea unui sediu central. Partidul a cerut de la RA-APPS un sediu de aproximativ 400 mp utili, într-o zonă centrală a Capitalei. RA-APPS le-a oferit spațiu în Casa Presei Libere, lucru ce i-a nemulțumit pe useriști. „Deci acolo când deschizi ușa, brusc se face 1989. E din comunism clădirea aia”, au spus, surse din partid, pentru EVZ. Acestea au precizat că au probleme cu obținerea unor sedii și în unele filiale USR județene: „Unii primari ne-au trimis pe Centura orașului, într-un subsol în care n-a mai intrat nimeni de 20 de ani.”