Planul Greciei nu a ţinut la NATO

Grecia. Sursa: Dreamstime.com

În ciuda evoluţiilor pozitive înregistrate pe linia Atena-Ankara după cutremurele din Turcia, Grecia a încercat să includă insulele Thassos şi Agios Efstratios din Egee, care au statut non-militar conform Tratatului de la Lausanne, în exerciţiile militare ale NATO. Turcia a respins planul. NATO a renunţat.

După cutremurele din 6 februarie, relaţiile Greciei cu Turcia au intrat într-o nouă fază, însă încercarea de include în exerciţiile militare ale NATO a insulelor Thassos şi Agios Efstratios din Marea Egee, care au statut non-militar conform Tratatului de la Lausanne, nu a dat roade în urma reacţiei Turciei. 

Refuzul Turciei

Conform site-urilor de ştiri din Grecia, inclusiv "CNN Greece" şi "Onalert", Statul Major al armatei din Grecia, care pregăteşte planurile pentru exerciţiile militare aeriene ale NATO denumite "Ramstein Guard", care urmează a se desfăşura în Grecia în perioada 27-31 mai, a inclus în planurile acestor exerciţii şi insulele Thassos şi Agios Efstratios din Marea Egee. În cadrul reuniunii pentru aprobarea planurilor pregătite Statul Major al armatei greceşti, oficialii turci din NATO au declarat că "este încălcat statutul non-militar al insulelor din Egeea de Est" şi au cerut scoaterea acestor insule din planurile exerciţiilor. Alianţa Nord-Atlantică a acceptat obiecţiile Turciei. Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM) a decis anularea exerciţiilor militare. 

Reacţia grecilor

De asemenea, în ştirile menţionate se mai arată că oficialii greci au susţinut că insulele din Egee au fost demilitarizate în urma ameninţărilor venite din partea Turciei, reacţionând astfel faţă de neincluderea în exerciţiile militare ale NATO a insulelor Thassos şi Agios Efstratios. 

S-a întâmplat şi acum șase ani

Şi la exerciţiile militare "Ramstein Guard" organizate de NATO în 2017 s-au înregistrat astfel de situaţii. Oficialii greci incluseseră în scenariu zborul unui avion de luptă deasupra insulei Lemnos, însă oficialii turci au reacţionat din acelaşi motiv şi atunci. NATO a considerat îndreptăţite obiecţiile Turciei, iar Grecia a anulat şi de această dată exerciţiile militare. Luând în considerare prevederile Tratatelor de la Lausanne şi Paris, Turcia se opune militarizării insulelor, iar Grecia susţine că are aceste drept în cadrul apărării sale naţionale, potrivit hurriyet.com.tr

 

Articol de Yorgo KIRBAKİ

(Traducerea Rador)