Planul Google pentru India. Gigantul, în cârdășie cu cel mai bogat om din Asia

Google va pompa 10 miliarde de dolari în India, iar jumătate din bani vor ajunge la o companie de telecomunicații deținută de cel mai bogat om din Asia.

„Acces pentru milioanele de oameni din India care nu au încă un smartphone", a anunțat pe Twiter directorul executiv al Google, Sundar Pichai Mukesh Ambbani.

Google a anunțat luni, în premieră, Fondul de digitizare pentru India, în valoare de 10 miliarde de dolari, printr-o teleconferință online la care au participat cei mai importanți directori ai companiei, inclusiv Pichai, și membri ai guvernului indian.

Compania a declarat că banii vor fi folosiți pentru a oferi indienilor acces ieftin la internet, pentru a digitaliza întreprinderile mici și mijlocii din țară și pentru a utiliza inteligența artificială în domenii precum sănătatea, agricultura și educația.

În ultimii ani, India a devenit o piață-cheie pentru marile companii de tehnologie americane, care vor să se dezvolte în afara Statelor Unite și a Europei.

Peste 500 de milioane de indieni — puțin sub jumătate din populația țării — sunt acum „online”, iar aproape toți utilizează telefoane inteligente ieftine care rulează sistemul de operare Android al Google.

Cei mai mulți bani vor fi investiți în platforma Jio. Cele două companii vor colabora pentru a produce un smartphone la un preț accesibil, „pentru cele 500 de milioane de indieni care n-au încă acces la internet”, potrivit buzzfeednews.com. 

 

SUA: Google are prea multă putere

Cei patru giganţi americani ai internetului - Google, Apple, Facebook şi Amazon (GAFA) - ''au prea multă putere'', a afirmat miercuri democratul David Cicilline, care prezidează audierea excepţională a directorilor acestor companii suspectate de posibile practici anticoncurenţiale, relatează AFP.

Menţionând cifre uluitoare care demonstrează puterea acestor giganţi, David Cicilline a subliniat necesitatea de a ancheta practicile lor mai mult ca oricând, deoarece ''ar trebui să iasă din pandemia de COVID -19 mai puternice decât înainte''.

La rândul său, republicanul Jim Sensenbrenner a subliniat că ''a fi mare nu este rău în sine. Este chiar contrariul în America, ar trebui să fiţi recompensaţi pentru succesul dumneavoastră'', înainte de a începe ceea ce ar putea deveni obiectul principal al acestei audieri pentru partidul său: reţelele sociale sunt părtinitoare şi cenzurează vocile conservatoare?

Donald Trump este convins de acest lucru, chiar dacă portavocea sa preferată este Twitter, unde are 84 de milioane de abonaţi.

Jim Jordan, unul dintre aliaţii apropiaţi ai preşedintelui Trump, a atacat şi el această problemă, menţionând exemple de tentative, în opinia lui, de a-i reduce la tăcere pe republicani pe social media.

Sursa: Agerpres