Planul de relansare economică. O întâlnire de partid încheiată pe acordurile „Sweet Dreams”

Evenimentul de prezentare a planului de relansare economică propus de premierul Ludovic Orban și echipa sa guvernamentală, în acord cu președintele Klaus Iohannis, a fost, putem spune fără teama de a greși, o reuniune de partid la iarbă verde, cu invitați.

Prezentarea „Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică” s-a desfășurat în aer liber, în grădina Clubului Diplomatic din Băneasa. Locația a fost aleasă special pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de persoane, în limita permisă de restricțiile impuse de răspândirea noului coronavirus.

A fost o întrunire dintre cele la care am mai asistat anul trecut, în perioada de precampanie electorală. Doar că, de data aceasta, liberalii nu au mai organizat-o din postura de opozanți ai PSD, ci din aceea de partid aflat la guvernare.

Iar acest lucru a dat o altă greutate documentului pe care l-au prezentat, o cărțulie de vreo 150 de pagini care conține măsurile propuse spre a fi implementate în următorii ani.

Chiar dacă multe dintre propuneri sunt doar la faza linii pe hârtie, precum autostrada Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava, nu mai putem spune că este vorba de un program electoral, ci de un plan de dezvoltare, ce urmează să fie implementat în următoarea perioadă.

Care este prioritatea Ministerului Muncii. Violeta Alexandru a făcut anunțul

Invitații la eveniment au început să apară cam cu o oră înainte de cea anunțată în programul oficial, 18.00. Ușor, ușor, grădina s-a aglomerat în principal cu membri ai PNL, foști și actuali miniștri, europarlamentari, parlamentari, consilieri guvernamentali, dar și invitați, ambasadori, șefi ai unor centrale sindicale, reprezentanți ai unor asociații patronale, directori de instituții și agenții guvernamentale, politologi, analiști, jurnaliști etc.

Aproape toți s-au așezat pe scaunele amplasate la distanța impusă de reglementările în vigoare, fapt care îi făcea să apară oarecum stingheri, depărtați unii de alții, în așteptarea președintelui.

În primele rânduri au fost așezați miniștrii din Cabinetul Orban, oamenii zilei, cei care au scormonit prin sertarele din ministere și au scos la iveală toate propunerile de măsuri pe care s-a bazat documentul prezentat.

Spre deosebire de ceilalți miniștri, care se întrețineau veseli, undeva mai într-o parte, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, studia documentul cu creionul în mână, precum un student silitor care face ultima recapitulare înainte de examen.

Imnul Național cu masca pe figură

Președintele Klaus Iohannis a ajuns cam cu 3 minute peste ora 18.00 și imediat a început evenimentul, cu intonarea Imnului Național, ale cărui acorduri au fost ascultate de toată lumea cu masca pe figură.

Au urmat alocuțiunile. Rând pe rând au urcat pe scenă președintele iohannis, premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, și câțiva dintre miniștrii implicați: Florin Cîțu (Finanțe), Virgil Popescu (Economie), Violeta Alexandru, (Muncă și Protecție Socială), Lucian Bode (Transporturi).

„Aveţi oportunitatea, dar mai ales datoria de a accelera implementarea măsurilor şi a programelor de investiţii din acest Plan de relansare, cu rezultate concrete şi efecte directe asupra prosperităţii cetăţenilor noştri. Eu am toată încrederea că, împreună cu românii, vom depăşi dificultăţile actuale şi vom pune bazele României normale, care să ne ofere tuturor un viitor mai bun în ţara noastră”, a spus Iohannis, fără să scape ocazia de a înțepa adversarii din PSD: „au neglijat așteptările românilor”.

O prezentare mult mai lungă a făcut premierul  Ludovic Orban a cărui discurs a avut în vedere atât prolemele legate de organizarea licitațiilor și atribuirea contractelor de investiții cât și aspectele de noua paradigmă de dezvoltare a României:

„Deja domnul preşedinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Noi urmăm un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor”.

Fără a intra în prea multe detalii, trebuie spus că pe același ton festivist au vorbit și ceilalți miniștri despre realizări, despre proiecte, despre cum vor face ei să fie bine și să nu fie rău etc.

Ultimul care a vorbit a fost Lucian Bode, ministrul Transporturilor care a vorbit despre planul său „ambiţios, vizionar, dar mai ales necesar” în ceea ce privește infrastructura de transport.

„Numai printr-un efort susţinut în următorii 10 ani vom reuşi să creăm o reţea de transport extinsă, care să asigure conectivitatea între toate regiunile României şi, mai departe, cu Europa. Viziunea noastră cuprinde un angajament naţional de alocare a 2% din PIB în fiecare an pentru investiţiile în infrastructura de transport”, a spus Bode, ultimul vorbitor.

„Sweet dreams” la încheiere

Din cauza discursurilor prea lungi, evenimentul care ar fi trebuit să țină doar o oră și un sfert s-a întins pe parcurscul a aproape două ore, spre îngrijorarea unora dintre invitați care, spre final, au început să-și consulte ceasurile sau telefoanele.

Foarte interesant, nu știm dacă a fost cu intenție sau doar întâmplător, după încheierea Marelui eveniment, în vreme ce oamenii se îndreptau spre ieșire sau socializau fără să mai țină cont de distanțare socială, din boxe a început să răsune un cover după o melodie a trupei Euritmics: „Sweet dreams” – vise dulci.

„Eu am nevoie de scutiri de impozite și taxe, acesta este planul pe care îl așteptam. Restul nu mă ajută”, a tras concluzia, pe partea sa, un reprezentant al mediului de afaceri, într-o discuție cu un membru al Guvernului, de rang inferior și un parlamentar PNL.

Ministrul Finanțelor: Cheltuielile cu dobânzile în iunie 2020, mai mici decât anul trecut

Orban anunță ajutoare de stat și pentru companiile care nu sunt IMM-uri