Planul de avansări în Poliția Română. De ce se intervine greu la 112. Exclusiv

Planul de avansări în Poliția Română. De ce se intervine greu la 112. Exclusiv

Criteriile pe baza cărora unii șefi din Poliția Română avansează în grad sau în funcție au la bază îndeplinirea unui plan, lunar sau semestrial. Polițiști care acționează în stradă au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că sunt obligați să facă acest target, în favoarea șefilor, în loc să intervină la apelurile de urgență 112, pentru aplanarea conflictelor sau salvarea unor vieți.

În opinia sindicaliștilor SNAP, o altă problemă este legată de lipsa calităților manageriale ale unor șefi. În ultimii ani au fost „unși” șefi, foarte mulți ofițeri cu doar 5-7 ani vechime în sistem, fără experiență pe domeniul unde au fost numiți și fără aptitudini manageriale. Drept pentru care, aceștia îndepărtează de lângă ei polițiștii experimentați cu vechime în sistem, scăpând astfel de oamenii incomozi și fini observatori ai unor carențe și derapaje manageriale.

„Preferă în locul lor tinerii polițiști neexperimentați și ușor de manipulat, cărora li se explică faptul că încălcarea unor drepturi reprezintă starea de normalitate”, a declarant, pentru evz.ro, Viorel Șeicaru.

În opinia liderului SNAP, dacă se dorește o reformă reală în Politia Română, „ mai marii din minister trebuie să scoată indicatorul de constatări de infracțiuni în flagrant din fișa postului pentru agenții din cadrul compartimentelor Siguranță Publică și Patrulare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Polițiștii trebuie să fie evaluați doar în funcție de prevenirea pe care o fac, de soluționarea favorabilă a sesizărilor primite prin S.N.U.A.U. 112 și de relaționarea cu cetățenii în funcție de nevoile acestora”, a adăugat Șeicaru.

Vicepreședintele SNAP susține că fiecare unitate de poliție, de la secții până la cele orășenești, ar trebui să aibă o echipă de flagrant care să acționeze îmbrăcați civil, nu în uniformă.